Саудитският принц Алуалид бин Талал бин Абдулазиз ал Сауд оглави класацията на Arabian Business на най-богатите араби за 2014 г. с лично състояние от 28 млрд. доларa.

Състоянието на принца намалява от 31.2 млрд. долара през миналата година, след като цената на акциите на неговата компания Kingdom Holding пада с 20% през последната година.

Останалите му активи обаче са представяли добре през последната година, с което са ограничили негативните последствия от спада в пазарната капитализация на Kingdom Holding.

Това е 11-ата поредна година, в която принцът заема челната позиция в класацията.

В годишната класация на 50-те най-богати араби базираната в Саудитска арабия фамилия Олаян се нарежда на второ място със състояние, оценявано на 12 млрд. долара. (Лубна Олаян на снимката)

Роденият в Ливан бразилски банкер Джоузеф Сафра оформя челната тройка с 11.9 млрд. долара.

Египетската фамилия Сауирис заема четвъртото място с 11.3 млрд. долара.

Eдно място по-надолу на петата позиция е саудитецът Иссам Ал Захид, който разполага с 11.2 млрд. долара.

Председателят на строителната компания Damac Хюсеин Саджвани се появява за първи път в класацията, заемайки 22-о място с лично състояние в размер на 4 млрд. долара.

Общото състояние на 50-те най-богати араби възлиза на 255.86 млрд. долара, или с 3.9% по-малко, в сравнение с предходната година. Това е първото годишно понижение от 2008 г. насам.

Средно състоянието на всеки от включените в класацията възлиза на 5.11 млрд. долара. Въпреки че сумата намалява, в сравнение с миналата година (5.32 млрд. долара), тя нараства с 28% от 2008 г. насам.