Бизнесменът Ветко Арабаджиев е платил покупната цена за софийския "Кемпински хотел Зографски". Цената на сделката между "Виктория груп ВМ" на Арабаджиев и "Частно акционерно дружество Зографски", собственик на хотела, не се съобщава, пише вестник "24 часа".

По неофициална информация сумата е между 33 млн. и 45 млн. евро. Вчера е имало общо събрание на "Частно акционерно дружество Зографски". На него за прокурист на дружеството е избран Ветко Арабаджиев, а изпълнителен директор става Маринела Арабаджиева, съобщи Стефан Гугушев, адвокат на семейство Арабаджиеви. Според него в близките дни предстои и джиросване на акциите.

"Виктория груп ВМ" взема 92.84% от дружеството, собственик на хотела, което представлява деля на наследниците на Зографски. Финансирането е със заем от чуждестранни и български банки.

За продажбата на "Кемпински" стана ясно през юни, когато бе подадено искане в Комисията за защита на конкуренцията за концентрация между "Виктория груп ВМ" и "Частно акционерно дружество Зографски". През юли антимонополният орган даде разрешение за сделката.

Арабаджиеви притежават верига хотели в страната, обединени под бранда "Виктория груп". Четири от тях са в Слънчев бряг, между които петзвездният "Виктория палас", още четири на "Елените", хотел "Марица" в Пловдив и хотел "Пампорово" в едноименния курорт.

Иван Зографски купи хотела от държавата през 1994 г. за 41 млн. долара, като част от сумата беше платена с книжа по външния дълг.

"Кемпински хотел Зографски" има 7.16 млн. лв. приходи от нощувки за миналата година, като резервациите са намалели с 13%. Загубата на дружеството е 1.5 млн. лв.

Останалите му приходи са от продажби на храни - ресторантската дейност на дружеството, както и от други услуги и наеми. Продажбата на "Кемпински" е една от най-големите хотелиерски сделки в България за последните години.

Преди няколко месеца собственикът на "Дюни" Людмил Стойков купи софийския хотел "Родина" от съдебен изпълнител срещу 25 млн. лв.

Преди това два други столични хотела - "Хилтън" и "Радисън", бяха продадени на компании, свързани с бизнесмена Спас Русев.