В продължение на хиляди години златото е ценено по цял свят, въпреки (или може би заради) химически инертните си свойства. То е достатъчно рядко, но не толкова рядко, за да бъде използвано като средство за разплащане.

То не осъществява реакция с много други вещества и затова не хваща ръжда и не потъмнява много и има собствен отличителен цвят.

В днешно време стойността му е повече или по-малко условна – проводимостта, устойчивостта му на корозия и ковкостта му спомагат за приложението му в електрониката, но иначе златото е ценно, защото пазарът е решил, че е ценно...и в продължение на хиляди години то се носи под формата на бижута като символ на богатство.

Това ни води до Goldgenie. В продължение на почти десетилетие британската компания Goldgenie прилага „докосването на Мидас” към най-различни уреди от ежедневието, между които позлатени и инкрустирани с кристали Сваровски телефони iPhone и таблети iPad, пише gizmag.

Най-новият продукт на компанията е позлатен с 24-каратово злато мъжки състезателен велосипед.

Екипът на Goldgenie е използвал велосипед Giant Defy 3 с алуминиева рамка (цена от 1 049 долара) и го е позлатил почти целия от ръкохватките на кормилото, през спиците, задния деральор, веригата и всяко зъбно колело от скоростния механизъм.

Вижте още: Дизайнери на Ferrari представиха електрически велосипед

"Изтънчени " черни акценти са използвани при седалката, част от кормилото и гумите.

Цената на велосипеда е 250 000 паунда (391 017 долара).