Забравете за белия Lexus или Mercedes с червена панделка на тавана. Повечето от днешните милионери планират да похарчат празничните си бюджети за ваучери за подарък, пътувания и партита.

Според проучване на CNBC, повече от половината милионери планират да похарчат 1 000 долара или повече по време на празниците, а близо една трета планират да заделят над 2 500 долара.

Около три четвърти от участвали в проучването споделят, че ще похарчат същата сума като миналата година, а 10% ще похарчат повече. Едва 15% от милионерите ще свият разходите си, в сравнение с миналата година.

Много американци все още изпитват затруднения с бавно нарастващите заплати и със състоянието си, докато заможните граждани се облагодетелстваха от ръста в цените на акциите и на жилищата през тази година, което им дава по-голяма увереност да харчат за празниците.

Вижте още: Как харчат парите си милионерите

"Настроението им е много по-добро, отколкото беше преди шест месеца," казва Джордж Уолпър, президент на Spectrem Group, която извършва проучването за CNBC.

Когато говорим за това какво купуват, днешните милионери са по-концентрирани върху семейството и изживяванията, отколкото върху колите и бижутата (или поне така са заявили пред провеждащите проучването).

Вижте още: Шест финансови грешки, които милионерите не допускат

"Лошата новина е, че няма да има подаръци от рода на Mercedes с червена панделка отгоре," казва Уолпър. "Отчитаме интерес към разходите за дейности, свързани със свободното време, пътувания и мода."

Близо половината от участвалите в проучването милионери планират да похарчат над 500 долара за пътувания и най-малко 100 долара за семейни празненства. Повече от половината смятат да заделят 100 долара или повече за мода или дрехи, като мъжете ще харчат повече от жените.

Електрониката също е популярна категория (около 40% планират да похарчат 100 долара или повече).

Ваучерите за подарък обаче са най-популярният подарък сред милионерите, като близо две трети от тях ще похарчат най-малко по 100 долара, а близо една четвърт ще отделят по над 500 долара за ваучери.

Вижте още: По колко пари наистина харчат милиардерите на месец?

Бижутата не се радват на такава популярност, като по-малко от 20% от интервюираните ще похарчат най-малко 100 долара за бижута. Едва 8% от милионерите планират да харчат пари за автомобили около празниците. Едва 1% от милионерите ще пръснат над 25 000 долара за кола.

Въпреки че имат репутация на хора, които се интересуват от себе си, милионерите няма да харчат пари за собствени подаръци. Едва 23% планират да похарчат по над 100 долара за себе си, повече от 50% ще похарчат най-много пари за деца или внуци. Един на всеки пет ще похарчи най-много за съпруга/съпругата си.