Премиерът Бойко Борисов сам е предложил и одобрил идея, която да замести проекта „Южен поток", а именно - Европейската комисия да финансира хранилище за втечнен газ при Варна ("където излизат тръбите"), откъдето Брюксел да транзитира синьо гориво за Европа.

Този хъб би заместил Турция като доставчик на газ за континента. Това стана ясно от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, публикувана в интернет и цитирана от bTV.

По идея на вицепремиера Ивайло Калфин, министър-председателят е възложил на ресорните министри да потърсят руските си колеги, ако се налага и чрез кореспонденция, за да изяснят позицията на Москва по спрения проект.

Става ясно още, че България има двустранни отношения с Русия по газопровода - нещо, което Борисов опроверга от парламентарната трибуна миналата седмица, припомня Дарик радио.

Оказва се, че планът на премиера е: "европейски, с мащаб. Тогава ние ще си прокараме тръби. Няма да ни говорят кои фирми, защо, как, корупция, дали е три, пет, колко милиарда, няма значение. Европа си инвестира и си правим диверсификация".

"Прекрасната идея", както Борисов сам я определя, е приета от министрите без възражения и без изтъкнати слабости и проблеми.