Това е най-голямата мечта на супербогатите: собствен гръцки остров, окъпан в слънце и заобиколен от тюркоазени води.

Традиционно, тези острови рядко се обявяват за продажба и се наследяват в едно и също семейство от поколение на поколение.

Но пазарът на частни гръцки острови е в подем, подсилен от нарастващия интерес от страна на чуждестранните инвеститори, спада в цените и промените в гръцките данъчни закони.

Приблизително 20 частни гръцки острови в момента са в продажба, съобщава Wall Street Journal.

Гръцкият корабен магнат Аристотел Онасис и Жаклин Кенеди си купиха остров Скорпиос през 1969 г. Те се ожениха там предходната година.

Днес той е собственост на Екатерина Риболовлева - 25-годишната дъщеря на руския милиардер Дмитрий Риболовлев. В началото на миналата година тя купи острова от внучката на гръцкия корабен магнат за 158 милиона щатски долара.

Вижте още: Тайните острови на Гърция, за които не сте чували

Съсед на Риболовлева няколко острова по на юг - на островчето Осика, е вече бившият емир на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани. Миналата година той купи необитаемия остров в Йонийско море, недалеч от западния бряг на Гърция, за 6.9 милиона долара.

Цените на гръцките острови започват от няколко милиона до 100 милиона евро, в зависимост от удобства като течаща вода, електричество и наличието на яхтено пристанище.

Въпреки внушителните числа, имотните експерти твърдят, че цените са по-ниски с поне 30% от нивата им преди кризата.

Повечето от 20-те острова на пазара са напълно неразвити; някои от тях са залесени райони, а други са предимно скали.

Остров Нисос в Йонийско море е с цена от около 6.8 милиона долара и може да побере шест къщи до 130 кв. м всяка. Наблизо се намира Омфори, който струва 62 милиона долара. На него има една малка сграда с разрешение да се изградят още.

Гърция разполага с около 6000 острови и островчета. Повечето от тях не са подходящи за развитие, като до голяма част достъпът е труден.

А бюрокрацията е страшна: за да се купи остров, са необходими до 32 бюрократични стъпки, включително проверка на това дали потенциалният купувач не представляват заплаха за националната сигурност на страната.

Друга отблъскваща подробност за купувачите е, че в Гърция всички плажове са публични. Това означава, че без значение колко отдалечен е островът или колко висока цена сте платили, всеки може да се появи с яхта край него, за да поплува.