Най-бързоразвиващият се производител на смартфони – китайската компания Xiaomi, е реализирала печалба от 347.48 милиона юана (56.15 милиона долара) през 2013 година при приходи в размер на 26.58 млрд. юана (4.30 млрд. долара), посочи публикувана от частната компания информация.

Според информацията основателят и главен изпълнителен директор на китайската компания Лей Юн е притежавал 77.8% от капитала на Xiaomi към края на миналата година. Останалите акционери с дял от 22.2% не са назовати.

Това е първата публично публикувана информация относно резултатите на компанията от нейното създаване през 2010 година.

Маржинът на оперативната печалба е под 2%, което е далеч под процента на настоящите лидери на пазара – американската Apple и южнокорейската Samsung Electronics.

Виж още: Изтекоха спецификациите на Xiaomi Mi 5

Компанията, основана през 2010 година и превърнала се в третия най-голям световен производител на смартфони само за четири години, е популярна с ниските цени на своите устройства и продажбите си онлайн, които значително намаляват административните й разходи.

Пазарният дял на китайската компания е 5.6%, с което тя измести LG от третата позиция през третото тримесечие на тази година.

Нарастват спекулациите, че компанията ще излезе с първично публично предлагане през следващата година. В началото на ноември стана ясно, че Xiaomi води преговори за увеличаване на капитала си с 1.5 млрд. долара, което би я оценило на 40 милиарда долара.

Подобна пазарна оценка ще направи Xiaomi по-голяма от сумарната такава на Sony и Lenovo.

Xiaomi е продала 17.3 млн. смартфона за трите месеца до края на септември, което е повишение от 211% спрямо същото тримесечие на предходната година.