Отпадъците от дъвки са огромен проблем в западните страни. Според проучване, проведено през 2005 г., американците дъвчат средно 160-180 дъвки, или около 800 гр на човек, на година.

Получените отпадъци вероятно възлизат на повече от 250 000 тона годишно. Голяма част от тях се озовават на улицата, по стените и по тротоарите, което струва милиони долари годишно за почистване.

Всяко парче дъвка вероятно завършва на нечии обувки. Но за всички неприятности, които причинява, дъвката също може да вдъхнови изкуството, благодарение на своята лепкавост и широка цветова палитра.

Стени, покрити с дъвка, са сред най-лепкащите атракции в САЩ

Bubblegum Alley в Сан Луис Обиспо, Калифорния

Намира се в центъра на Сан Луис Обиспо. Тя е дълга повече от 20 метра и висока 4 метра. Освен това цялата е облицована с дъвка.

Данните за това кой е започнал тази лепкаща традиция са доста оскъдни. Някои смятат, че тя започва след Втората световна война като шега на завършващите местната гимназия.

Друга теория е съперничество между учениците от две различни училища за това кой ще залепи повече дъвка. До 1970 г. Bubblegum Alley вече е популярна атракция сред местните жители.

След жалби от собственици на магазини, алеята претърпява не едно, а цели две почиствания през 70-те години, но напразно.

Вижте още: 10-те най-големи забележителности в Ню Йорк

Gum Wall, Сиатъл

Market Theater Gum Wall се намира в центъра на Сиатъл. Подобно на Bubblegum Alley в Сан Луис Обиспо, Калифорния, тя е покрита с дебел слой от дъвки.

Традицията започва около 1993 г., когато хора чакат на опашка, за да влязат в театъра. Те поставят дъвките си на стената със забити в тях монети.

В крайна сметка, монетите изчезват, а дъвките останат.

Gum Wall, Грийнвил, Охайо

Третата стена с дъвки се намира в Грийнвил, щата Охайо. Тя представлява най-външната стена на Maid Rite Sandwich Shop.

Цялият му екстериор е покрит с петна от лепкава каша, чак до прозореците. И въпреки че в него се продават сандвичи, дъвките не успяват да убият апетита на клиентите му.