Представете си летището в Копенхаген, 7 ч. сутринта. Дестинацията на полета е "неизвестен Шенген", а на бордната ви карта пише "фиктивна".

Имате куфар, пълен с вероятно неподходящи дрехи и доста притеснения, но все пак се впускате в неизвестното.

Това са емоциите, които изпитват туристите, пътуващи към "непозната дестинация" – приключение, в което крайната географска точка е строго пазена тайна.

Ето така 180 души се качват на борда без да имат някаква представа къде отиват. Единственото, което знаят е, че ще бъде 20 градуса и трябва да си носят бански, разказва TimeOut.

Преди пътуването беше приключение, казва Александра Кауки, ръководител на отдела за връзки с медиите в SAS, компанията, която организира пътешествието.

"Но в наши дни то се е превърнало в стока. Така че как да го направим отново специално? SAS реши да предложи на своите членове тайнствено пътуване. Билетите бяха закупени с помощта на точките EuroBonus, натрупани от редовните пътници и включваха такси за биогориво; а настаняването в хотел е срещу допълнително заплащане".

Пътуването бързо става популярно: кандидатстват 6 000 души. Сега SAS планира да провежда приключения редовно.

Какво е тайно пътуване?

Това е нарастваща тенденция в Европа и не само, при която клиентите – независимо дали като част от група или индивидуални пътници, купуват (или печелят) самолетни билети и туристически пакети, без да знаят за къде.

В събитие по-рано тази година, Wizz Air подари на 35 клиенти пътуването на живота им до неизвестна дестинация, която се оказа Анталия, Турция.

Но не е задължително да сте суперфен на авиокомпаниите или късметлия, за да направите подобно нещо.

Ако имате възможност да летите от Франкфурт или Мюнхен, Lufthansa предлага услугата Lufthansa Surprise, при която можете да резервирате полет на случаен принцип в зависимост от любимия си тип пътуване.

Разделът за тайнствени почивки на Opodo предлага евтини полети или хотели до неизвестно място; компанията за луксозни пътувания Black Tomato кани безстрашни изследователи да се отправят към непозната дива природа с пакета "Изгуби се", а srprs.me предлага тайнствени градски почивки на цени от 240 британски лири за 3-5-дневно пътуване някъде в Европа с полет от Обединеното кралство.

В Лондон Journee предлага индивидуални тайнствени пътувания, при които клиентите отговарят на въпросник, в който подробно описват своите предпочитания.

Питат ви за всичко – от това дали сте любители на разходките на открито до това доколко обичате исторически забележителности, очарователни селища и художествени галерии, като трябва да посочите и червени линии.

Мразите дестилерии? СПА процедурите с физически контакт са категорично "не"? Можете дори да изключите цели държави. След това организаторите ще ви подберат непозната дестинация, ще организират полет и хотел и ще ви предложат какво да правите.

"Хората ходят на една и съща дестинация, правят едно и също нещо и пропускат истинското чудо на пътуването", обяснява Анна Кларк от Journee. Търсенето е толкова силно, че в края на 2023 г. Journee стартира възможности за тайнствени пътувания от четири летища в САЩ, в допълнение към възможностите в Обединеното кралство.

Какво стои зад големия интерес

Нарастването на интереса е показателно за това колко трудно е станало резервирането на почивка.

С безкрайните възможности на една ръка разстояние и неограничените места за проучване, това, което преди ни се струваше като свобода на избора, сега изглежда като безкраен лабиринт, в който никога не можеш да бъдеш удовлетворен.

Пътуването след пандемията се усеща по-стресиращо и сложно от всякога; това информационно претоварване, съчетано с динамика във всички посоки, не помага.

Освен това, когато носиш света и всички инфлуенсъри в джоба си, има малко нови територии за откриване. За любопитните пътешественици мистерията ги кара да се чувстват така, сякаш може би все пак има някаква последна граница, която да открият.

Какъв багаж да носите

Повечето компании, които организират тайни пътувания, ще ви дадат представа за времето и съвети за опаковане на багажа.

Като цяло е най-добре да се подготвите за всички възможни случаи – съобразете се със сезона, през който пътувате. Във всеки случай, където и да отидете, вероятно ще има магазини, така че можете просто да купите нещо.

Най-практичният избор е да заложите на гардероба за градска почивка: панталони, удобни обувки и дрехи на пластове, допълва TimeOut.

Ами ако не ви хареса?

Флоренция, Малта, Черна гора или Ибиса, кой знае?

По средата на полета обаче може да разберете, че сте се насочили към Атина и да останете разочаровани, ако вече сте посещавали гръцката столица. А ако това се е случило миналата седмица… чувството не е никак приятно.

Затова оптимизмът и положителната психическа нагласа са от съществено значение: разбира се, може да останете разочаровани, но това е рискът, който поемате – просто трябва да извлечете най-доброто от него.

Макар че много компании като Journee се опитват да подберат пътуващите според техните предпочитания, не можете винаги да се надявате на голям късмет. В противен случай какъв е смисълът? Ако обичате да контролирате ситуацията, този стил на пътуване не е за вас.