Мисълта за денонощно общуване с близки или непознати, свързани в туристическа група, е непосилна за 57% от хората, склонни към интровертност.

Самостоятелните пътувания са най-подходящи за тях, но въпреки че популярността им нараства в последно време, класическият начин за туризъм остава груповият.

Повечето неудобни моменти могат да бъдат избегнати, ако се спазват някои от тези основни правила, предложени от интроверти, пише CNBC.

Правило № 1: Резервирайте си собствена стая

Това е "Златното правило" на интровертите, попаднали в групови пътешествия.

"Това позволява сутрин и вечер да се разсеете, да се прегрупирате и да се освежите", казва Джени Олсън, консултант по връзки с обществеността от Лос Анджелис, която описва себе си като "напълно интровертен пътешественик".

Ако се налага да ползвате обща стая, опитайте поне да се наспите, за да имате сили за следващия ден. "След това поръчайте рум сервиз и закусете сами сутринта, вместо да слизате в ресторанта с всички останали."

Всъщност Олсън съветва да поръчвате румсървис веднъж на ден, независимо дали става дума за "закуска, вечеря или десерт късно вечер".

Директорът по маркетинг и комуникации на базирана в Колорадо туристическа компания Дори Никс също препоръчва да останете сами, дори ако това означава да платите по-скъпа самостоятелна стая. "Да имам място за декомпресия вечер, често е единственият начин да функционирам в социална среда през деня. Това е безопасно място за бягство.", казва тя.

Правило № 2: Не влизайте в капана на бъбривците

В Psychology Today София Демблинг предупреждава интровертите да проучат добре груповите пътувания.

"Туристическият автобус, пълен с хора, които за първи път посещават дадена държава или определено място, може да включва много могъщи приятелски настроени хора, които обичат да се сприятеляват. И нямам предвид това в добрия смисъл на думата.", пише в статията си авторът.

"Личното пространство е ценно за мен, а претъпканите автобуси биха ме изтощили много по-бързо по време на пътуване.", допълва туристическият агент Никс.

Слушалките са добър начин да се предпазите от нежелани разговори, особено по време на полети, казва Джон Хакстън, ръководител на отдела за лидерство в The Myers-Briggs Company. Оценката на Myers-Briggs Type Indicator е популярен тест за определяне на склонността към интровертност и екстровертност – термини, популяризирани от швейцарския психиатър Карл Юнг преди повече от век.

Разговорите с непознати могат да бъдат неудобни за някои интроверти, казва Хакстън и предлага стратегия за излизане от ситуацията. "Бъдете готови да "отидете до тоалетната" или да "излезете, за да се обадите по телефона", ако ви се наложи да си тръгнете", съветва той.

Авторката на пътеписи Пати Сивълъри също препоръчва интровертите не трябва да бъдат пасивни в тези ситуации. Нейният съвет е: Не се оставяйте в капана на безкрайно говорещия човек.

"Когато почувствате нужда да се откъснете от разговора, погледнете през рамото на говорещия и кажете нещо от рода на: "Уау, погледни там. Това изглежда интересно. Извини ме, но ще отида да го разгледам". Или: "Виждам страхотно място за селфи! Отивам да се снимам преди да съм го пропуснал."

Какви пътувания трябва да избягват интровертите?

• Големи туристически групи (над 30 пътници)

• Натоварени графици

• Претъпкани места и дестинации

• Постоянно социално взаимодействие

• Когато единствената възможност е двойно настаняване

• Много време за шофиране

Правило № 3: Признайте нуждата от време за себе си

Поговорете със спътниците си преди пътуването, казва Джонатан Феняк, главен юрисконсулт в юридическата компания LLC Attorney.

"Когато бях по-млад, не осъзнавах, че имам нужда от време насаме, за да поддържам социалните си батерии заредени", казва той. "След повече от 7 дни, прекарани в пътуване с други хора 24 часа в денонощието, става все по-трудно да се поддържа тази енергия, така че сега казвам за това на всички мои спътници предварително."

Това позволява на хората да разберат, че не те са "проблемът", допълва той. "Ако не знаят за интровертната ви личност, докато не сте по средата на ваканцията, може да изтълкуват погрешно енергията ви или да я приемат лично."

Въпреки че модерните общества отдавна възнаграждават екстровертните типове, за които "повече е по-весело", няма нищо лошо да искаш пространство от групата, казва Пати Сивълъри.

"Никога не се притеснявайте да поискате време за усамотение. Всички ние се нуждаем от почивка от другите, от дейностите и от света. Времето, в което просто се отпуснете край басейна с книга, може да бъде много терапевтично."

Хакстън допълва, че интровертите трябва да си поставят граници по време на ваканцията, което може да означава, че понякога трябва да правят нещо единствено за себе си.

"Не е задължително да присъствате във всяка минута на всяка дейност, която групата ви е планирала", казва той. "Прекарването на часове в библиотеката или музея може да бъде скучно за някои, но ако това е вашата чаша чай, отделете време да я изследвате със собствено темпо."

Правило № 4: Малка, но не бутикова група

Главният изпълнителен директор на "Приключения в добра компания" Кели Кимпъл има едно правило: никакви големи туристически автобуси.

"Като интроверт определено имам нужда от малки групи. Също така, свеждам до минимум времето в превозните средства. Дългите пътувания в ограничено пространство, където може да се увлечете в часове на разговори, могат да бъдат изтощителни за интровертите", допълва тя.

Предпочита пътувания с достатъчно време за тишина и спокойствие, затова нейната компания организира пътувания на открито за малки групи жени, които включват дейности като пешеходен туризъм и дори скициране на планински пейзажи.

Макар че повечето от интровертите предпочитат самостоятелни пътувания, Брук Уебър, маркетинг специалист от Лос Анджелис, съветва да се пътува с малка група.

"Повече хора може да звучи стресиращо за истинските интроверти, но за мен беше по-лесно, за да си почивам, когато е необходимо", казва тя.

"Ако пътувате в група от 3+ души, няма риск да оставите спътника си сам, ако искате да отделите няколко часа или ден за самостоятелно проучване или почивка."