След лятото, което преживяхме – рекордни горещини, опустошителни горски пожари, епични тълпи от туристи и космически цени, спокойствието на есенна ваканция през септември или октомври може да бъде истински подарък за някои пътешественици.

Есента ли е по-подходящо време за пътуване от лятото?

"Да, абсолютно", категорична е пред CNN Хейли Бърг, водещ икономист в приложението за пътуване Hopper.

Ако можете да отложите за септември и октомври какъвто и да е вид пътуване – вътрешно или международно, по-дълго или само за уикенда, ще платите по-малко, отколкото в пиковите периоди на лятото, казва експертът. А ако сте замислили нещо екстравагантно, още по-добре е да изчакате до есента.

"Винаги казвам, че ако искате да отидете на това, което наричаме "екскурзии от списъка", т.е. меден месец, голяма семейна ваканция, или най-общо, всяко пътуване, за което се интересувате и сте готови да направите наистина голяма инвестиция, сега е моментът да резервирате, защото ще спестите много повече за бюджета си", съветва Бърг.

Това не е единственото предимство. В много от търсените дестинации все още е топло, но не и горещо. Също така, е по-малко пренаселено с посетители.

2 евро за разрязан сандвич: В Италия са безмилостни към туристите това лятоДори самите италианци изоставят обичайните си места за почивка в родината и избират икономичните варианти Албания и Черна гора

"Пренаселеността е истински проблем в пиковите сезони", казва консултантът по пътувания Джим Бендт, собственик на Pique Travel Design в Минеаполис и Сейнт Пол. "Пътувайки по време на слаб сезон, вие не само се възползвате от по-малкото тълпи, но и помагате на местните общности да се възползват от устойчивото икономическо въздействие и по-малкото натоварване на местата, които посещавате.", допълва той.

Много от популярните дестинации, които бяха непоносимо горещи през юли, най-накрая ще се охладят. Това лято в някои части на Италия, Испания и Гърция температурите надхвърлиха 38 градуса. През септември температурите в Катания, столицата на Сицилия, вече са перфектни за туризъм и са около 20 градуса.

Освен по-ниските температури, "можете да откриете, че и цените са значително по-ниски", казва подкастърът Ашли Лес, която работи в Лисабон, Португалия. Цените на престоя в много популярни летни курортни райони започват да се понижават, когато тълпите от Европа и чужбина се връщат на работа и училище.

Напълно съгласна е и Хейли Бърг. "Обикновено най-евтините месеци в годината са януари, септември и октомври, защото това са трите месеца, в които повечето хора не пътуват", обяснява експертът.

Пияни, груби, невъзпитани. Туристите по цял свят са полуделиХората имат чувството, че е справедливо да правят неща, които преди пандемията не са. За тях чуждите държави са едно голямо парти и могат да правят каквото си поискат

Местните жители също имат полза от харченето на пари в дестинациите извън пиковите часове.

Алекс Бентли, ръководител на продуктовия отдел на Audley Travel, туроператор със седалище в Обединеното кралство, казва, че места като Непал, Южна Африка и Индонезия си заслужава да бъдат обмислени за есенна ваканция.

"Посетителите все още могат да се насладят на прилично време, има невероятни забележителности и места за разглеждане, а посещението помага за удължаване на сезона, като генерира много ценни туристически долари извън пиковите периоди на пътуване", обяснява Бентли.

Сезонът на почивките свършва. Ето как да планирате следващите още сегаИзползвайки данни за цените на полетите, хотелите, времето и натовареността на дестинацията, нов инструмент за планиране предвижда идеалното време за почивка

Ето няколко идеи за есенна ваканция, които напредналите пътешественици препоръчват.

Пиемонт, Италия

"Това лято броят на пътниците, посетили Италия, счупи всички рекорди. Но ако наистина искате да се почувствате като местен жител, посетете региона Пиемонт през октомври и ноември, за да се насладите на реколтата от вино", предлага Бендт.

Това е и сезонът на белите трюфели, които Стенли Тучи провери в "Търсенето на Италия".

Планинският регион в Северна Италия оправдава репутацията си на гурме локация, допълва CNN.

Сицилиански тайни: Ресторанти, плажове и музеи, които много хора пропускатИскате ли да видите най-доброто от слънчевия италиански остров и да избягате от тълпите?

Национален парк Йелоустоун в Айдахо, Монтана и Уайоминг

Бендт казва, че септември е най-добрият месец за посещение на националния парк Йелоустоун, който миналата година е посрещнал над 3 милиона посетители.

Сред най-посещаваните национални паркове в САЩ, лятната лудост тук отшумява през есента.

"Няма ги дългите опашки от автомобили, а наблюдението на дивата природа може да бъде впечатляващо, тъй като се чува ехото от блеенето на лосовете по време на есенния период", казва Бендт.

Северна Калифорния

"Юнският мрак" и мъгливите летни месеци са отминали и това е най-доброто време през годината, за да се насладите на града и природата на северното крайбрежие", казва Брендт.

Есента е и време за прибиране на реколтата в Напа, което има своите плюсове и минуси, казва Лес. "Можете да бъдете активна част от прибирането на реколтата в долината Напа, което не може да се случи по друго време на годината. Цените на хотелите са значително по-високи, но пък времето е по-приятно", допълва тя.

10 града, които не са туристически звезди, но има защо да ги посетитеАко мечтаете да се потопите в местната атмосфера, без да ви притесняват тълпи от чужденци, това са вашите дестинации

Норт Форк, Ню Йорк

Ню Йорк предлага преживяване в американска винарска дестинация, която е по-малко известна от Напа.

"Има още няколко района в САЩ, в които има страхотни винарни и един от тях е Норт Форк – полуостров в източната част на Лонг Айлънд", казва Мерилин Кларк, собственик на Lighthouse Travel в Хънтингтън Бийч, Калифорния.

Можете да се насладите на реколтата, есенните цветове и гледката към водата на едно и също място. За култури, различни от гроздето, Кларк препоръчва да се спрете на семейната ферма Harbes за ябълки и тикви, както и селфита сред поле с бали сено.

Лисабон, Португалия

В Лисабон температурата на водата е най-добра в началото на есента, а посетителите ще пропуснат най-големите летни тълпи и жеги.

Хълмистият, огрян от слънцето град е на кратко разстояние от редица очарователни плажни градове, включително морските курорти Ещорил и Кашкайш.

Най-интересните нови влакови маршрути в Европа през 2023 и 2024 г.Държавите в ЕС все повече инвестират в железопътни линии, които да осигуряват по-добри и по-бързи връзки

Южна Африка

Според Алекс Бентли от Audley Travel в Южна Африка октомври – пролетта в южното полукълбо, е един от най-добрите месеци.

Той изпреварва пиковия сезон от ноември до февруари и посетителите могат да се насладят на наблюдение на китове и диви животни.

"Температурите започват да се качват в цялата страна, но на север дъждовете все още не са паднали, което означава, че сафари районите все още са сухи. Това улеснява наблюдението на дивата природа, тъй като животните се събират около жизненоважни водоизточници", казва Бентли. "По крайбрежието гърбатите и южните десни китове все още не са мигрирали на юг, така че клиентите могат да имат шанса да ги видят да в открито море."