International SOS публикува новата класация с най-сигурните и най-рискови държави за туристите през 2024 г., съобщава CNBC.

В своята Карта на риска за 2024 г. компанията за оценка на риска ги класира въз основа на различни показатели, включително сигурност, медицински рискове, както и въздействието на изменението на климата.

Сигурност

Африканските държави Либия и Южен Судан се очертават като места с "екстремни" рискове за сигурността, което се свързва с "минимален или несъществуващ правителствен контрол и законност и ред" и едва функциониращи правителствени и транспортни услуги, според International SOS.

Страните с "висок" риск за сигурността са в почти постоянни протести, които често са изпълнени с насилие и могат да бъдат насочени срещу чужденци.

В тази категория попадат и Венецуела, Пакистан и Бирма.

За разлика от тях скандинавските страни са сред най-сигурните.

Показателят оценява заплахите, породени от политическо насилие и социални вълнения, както и разпространението на насилието и дребните престъпления.

Исландия, Норвегия, Финландия, Дания и Гренландия са класифицирани като страни с "незначителни" рискове за сигурността. Швейцария и Словения също са сред страните с най-малки рискове.

Исландия е най-спокойното място в света, според Глобалния индекс на мираБългария е на 30-о място, като изпреварва съседните Турция, Сърбия, Гърция, Северна Македония

„През следващата година се очаква геополитическото напрежение, размириците и политическата нестабилност да окажат влияние върху бизнес операциите.

Това е отразено в картата, където части от Близкия изток и Украйна са в категорията "висок" или "екстремен" риск за сигурността.

International SOS продължава да оказва подкрепа на организациите, работещи на тези места, включително чрез предоставяне на проверена информация и съвети за това как тези рискове ще се отразят на работната им сила или чрез подпомагане на евакуацията, когато е необходимо“, коментира Сали Люелин, директор "Глобална сигурност" в International SOS.

Медицински притеснения

Сред държавите с "много високи" медицински рискове, които се оценяват въз основа на разпространението на инфекциозни заболявания и стандарта на спешните медицински услуги, са Афганистан и Северна Корея, както и няколко африкански държави, включително Судан и Либия.

Страните с най-малък медицински риск включват САЩ, Канада, Япония, Австралия и Сингапур.

Достъпът до здравни грижи по време на пътуване е от първостепенно значение за хората – 60% от пътуващите заявяват, че възможността да се сблъскат със спешен медицински проблем по време на пътуване е основният фактор за закупуване на застраховка за пътуване.

Как пандемиите промениха света?Колкото и парадоксално да звучи, епидемиите и пандемиите са неотменна част от възхода на цивилизацията и технологичния напредък

Доставчиците на първични здравни услуги обикновено не покриват разходите за наранявания или заболявания, получени в чужбина, което може да доведе до значителни разходи за туристите, обяснява Джеймс Кларк, специалист в застрахователната компания Squaremouth.

Изменение на климата

Международната организация класира държавите и въз основа на изменението на климата и как то може да доведе до хуманитарни кризи и бедствия. (Въпреки че за пътниците това може би не е въпрос на непосредствена загриженост).

"Само един пример: екстремните горещини тази година, като първата в историята гореща вълна "Цербер", която засегна Европа, може да се превърнат в нещо обичайно.

В допълнение към физическото въздействие на екстремните горещини може да има значителни отрицателни ефекти върху психичното здраве.

Цербер отстъпва на Харон, който затяга Европа в хватката на горещинитеНай-високата температура в Европа от 48,8C, регистрирана в Сицилия преди две години, може да бъде надскочена в следващите дни

От съществено значение е предприятията да планират това, като адаптират начина си на живот и работа, за да защитят здравето си, като същевременно предприемат мерки за забавяне и евентуално обръщане на тенденцията за повишаване на температурите", обяснява д-р Ирене Лай, глобален медицински директор на International SOS.

"Виждаме, че тези рискове стават все по-взаимозависими. Например, влошаването на климатичните условия може да доведе до увеличаване на медицинските рискове, по-специално до развитието на нови заболявания или до зачестяване на съществуващи заболявания", допълва Норико Такасаки, директор по сигурността в International SOS.