Преместването в друга държава с цел пенсиониране изисква много внимателно проучване и планиране, като се вземат предвид различни фактори като социално осигуряване, здравеопазване и финанси, за да се направи възможно най-информирания и точен избор, пише в свой анализ на най-добрите места за пенсиониране в Европа CNBC.

Медията се позовава на годишен доклад на американската консултантска компания Mercer, който анализира 47 различни пенсионни системи в целия свят, като европейските страни често заемат първите места.

От 2021 г. насам три държави доминират в глобалния индекс на Mercer CFA Institute - Исландия (средна стойност 84,6), Нидерландия (средна стойност 84,4) и Дания (средна стойност 81,8).

Златна възраст: Нидерландия е перфектната страна за пенсионериИсландия, Дания и Израел са следващите в Глобалния пенсионен индекс за 2023 г.
"И трите имат големи индустриални фондове с дефинирани вноски от работниците и работодателите. Те имат задължителни или квазизадължителни схеми. Тези страни се възползват от добри икономии от мащаба в сравнение с по-фрагментирани пазари като Великобритания, когато става дума за професионално пенсионно осигуряване", коментира пред CNBC Еймиър Уолш, ръководител на отдел "Инвестиции и богатство" в Mercer.

Нидерландия получава най-високата обща стойност на индекса (85,0) през тази година благодарение на добрите обезщетения, силната база активи и стабилното регулиране, докато популярни европейски дестинации като Испания, Италия и Хърватия се сблъскват с някои предизвикателства.

Индексът на Mercer се състои от три подкатегории, в които се оценява пенсионната система на дадена държава: адекватност, устойчивост и интегритет.

Адекватност на доходите

Основната цел на всяка пенсионна система трябва да бъде осигуряването на адекватни доходи за пенсионерите, които по същество представляват мрежа за сигурност. Способността на правителствата да създават стимули за лицата със средни доходи да спестяват за пенсионирането си играе важна роля за здравето на всяка система.

Поколението Z и милениалите изпращат пенсионирането в историята Поколение Z, милениали, пенсиониране, пенсия, история, спестявания
Според класацията на Mercer от ключово значение е и дизайнът на плана за плащане, както и това дали работниците родължават да получават обезщетения, когато временно не са на работа, за да се грижат за деца или по болест.

Португалия заема първо място по този показател с резултат от 86,7 точки благодарение на своята обществена пенсионна система, основана на приходите. Нидерландия е на второ място с резултат от 85,6 точки. И двете системи имат минимален размер на пенсията, което дава някаква сигурност дори за групите с най-ниски доходи. С най-ниска оценка в Европа е Полша, която заема 31-во място в света с резултат 59,8 точки.

Португалия е обявена за най-добрата европейска държава за пенсиониране и от Moving to Spain, компания за управление на персонал. В доклада си от юни тя подрежда европейските държави по няколко фактора, включително визи, плажове, безопасност и цени на жилищата.

Друг списък, на компанията за управление на благосъстоянието Blacktower, публикуван през 2021 г., включва много по-голям брой европейски държави и поставя Беларус на последно място на базата няколко ключови фактора.

Интегритет

България е в Топ 5 на държавите за пенсиониране на чужденци в ЕвропаПортугалия е номер 1 в класацията
Пенсионните планове, финансирани от частния сектор, също играят важна роля за стабилността на пенсионната система на дадена държава. Индексът на Mercer разглежда дали частните пенсионни планове в страните генерират достатъчно стойност за потребителите си и дали има достатъчно обществено доверие за тези програми.

Финландия има най-добър резултат по отношение на интегритета с показател 90,9 през 2023 г. На второ място се класира Белгия с резултат от 88,2 точки, а на трето - Нидерландия с резултат от 87,7 точки. Франция е с най-лоши резултати в Европа - 54,4 точки. САЩ също са поставени доста под средното световно ниво с 59,5 точки в тази категория.

Финландия е класифицирана като едно от най-добрите места за пенсиониране и от индекса на Natixis. Въпреки че не попада в топ 10 като общи резултати, страната оглавява категорията "качество на живот" на инвестиционната банка пет поредни години. Високият показател за щастие, доброто качество на въздуха, водата и канализацията, както и биоразнообразието, са основните фактори, които обуславят първата позиция на Финландия в тази подкатегория, се казва в доклада.

Индексът на Natixis поставя на първо място Норвегия за 2023 г., като страната запазва мястото си от миналата година и може да се похвали с общ резултат от 83%. Швейцария се нарежда на второ място в общия индекс на Natixis и оглавява категорията "финанси в пенсионна възраст".

Устойчивост на системата

Как лихвените проценти влияят пряко на личните ни финансиЗа хората с ипотеки това означава едно, за тези с депозити – съвсем друго
Mercer смята, че икономическият растеж на дадена страна в дългосрочен план също играе решаваща роля, тъй като това пряко влияе върху броя на хората в работната сила и размера на спестените пари за пенсиониране. Освен това размерът на дълга на дадена страна и размерът на публичните средства, които тя изразходва за пенсии, влияят върху устойчивостта на пенсионната ѝ система.

Въз основа на тези фактори Исландия има най-устойчивата система в Европа с оценка 83,8. Веднага след нея се нареждат Дания и Нидерландия, съответно с 82,5 и 82,4. Италия има най-ниската оценка в Европа - 23,7, следвана от Испания с оценка 28,5.

Все пак от Mercer отбелязват, че има някои меки фактори, които индексът не отчита и които всъщност могат да направят страни като Италия и Испания много по-популярни дестинации за пенсиониране за много хора.

"Ние се фокусираме много върху пенсионната система, но това не е единственото нещо, което трябва да се вземе предвид. Трябва да има баланс. Важни фактори също така са данъчната система, климата и културата на страната, както и това дали хората действително могат да бъдат щастливи там", посочват от анализаторската компания.