Бейби бумърите и дори по-възрастните представители на поколението X, вече се оттеглят от трудовата сила, за да излязат в заслужена пенсия.

Това ще задълбочи съществуващия недостиг на работна ръка в различни сектори на промишлеността, включително нискоквалифицирани длъжности, сложни длъжности за сини якички, длъжности в здравната индустрия и висококвалифицирани длъжности за бели якички, пише FastCompany.

Тъй като това масово напускане на трудовия пазар може да предизвика значителни трусове, компаниите се борят да задържат служителите достатъчно дълго, за да разработят планове за приемственост и обмислен трансфер на знания, така че ценните умения да не излязат през вратата заедно с тези работници.

Една креативна и проста стратегия е да се обмисли предлагането на програма за гъвкаво пенсиониране.

Когато си помислите за гъвкаво пенсиониране, може би си представяте някой, който се е пенсионирал от кариерата си на пълен работен ден само за да се върне отново и да започне на непълно работно време като например учител по заместване или продавач в местна търговия на дребно.

Това обаче не е така.

Моделът на гъвкавото пенсиониране е свързан с постигане на равновесие между работниците и работодателите, а не с прехвърлянето на работника към пенсионера.

Гъвкавото пенсиониране ще даде възможност на служителите да се пенсионират частично, като никога не напускат напълно настоящата си работа или не намират нова възможност, а работят на непълно работно време. Това може да бъде насочено към ключови инициативи, проекти или ролята на ментор.

Работниците под 40 мечтаят за пенсия преди да станат на 60. Възможно ли е?37% от хората под 40 години не се замислят колко пари ще им трябват, когато спрат да работят

Тази концепция позволява на компаниите да задържат по-дълго време опитните и ценни работници, така че те да могат да предадат своите задълбочени знания на други, да намалят катастрофалните пропуски в уменията и да дадат възможност на по-младото поколение работници.

В много случаи служителите традиционно могат да работят сами като консултанти, но и двете страни имат полза от това, че могат да останат служители и да участват в програмите за обезщетения на работодателя.

Гъвкавото пенсиониране ще действа като нов статут на служител.

Това би позволило на работника (настоящ или нов) да работи на непълно работно време, но също така да се наслаждава на свободното си време. Следователно, когато работниците се приближават към пенсиониране, не е необходимо да изоставят кариерата и опита си, а могат да продължат да допринасят за компанията и кариерата, които са били важна част от живота им в продължение на десетилетия.

Възвръщаемост на гъвкавото пенсиониране

Гъвкавото пенсиониране е взаимноизгодно споразумение, при което служителят получава възможност да се пенсионира в качество, което е подходящо за него, а работодателят запазва ценни знания, които да предаде на поколенията X, Y и Z, както и на компанията като цяло. Тази договореност има малко недостатъци, с изключение на преоценката и разработването на политики, които да позволяват този вид програма. Всъщност, има предимно плюсове.

Поколението Z ще изпревари бумърите на пазара на труда в САЩ през 2024 г.Предстоящата демографска промяна ще има доста сериозни последици за това, което работодателите приоритизират, според икономисти

Особено от гледна точка на служителите, хората в гъвкаво работно време могат да продължат да развиват професионалната си кариера, на която са посветили години, да предизвикват познавателните си способности, докато преминават към по-спокоен начин на живот.

Освен това, тъй като имат по-голям контрол върху работните графици и по-голяма гъвкавост да работят навсякъде, те могат да дадат приоритет на семейството, пътуванията и други възможности, докато приключват кариерата си.

От страна на работодателя гъвкавото пенсиониране помага за постепенното преминаване на служителите, които от години обмислят пенсиониране, но все още не са готови.

То също така насърчава наставничеството и обучението на повече талант, което създава конкурентно предимство за компаниите в бъдеще. Вместо да се сбогуват с тези опитни професионалисти и техните знания и умения, иновативните работодатели постепенно предават техните знания на бъдещите лидери и по-младите си колеги.

Когато се направи разбивка на разходите за гъвкаво пенсиониране, решението за приемане става още по-ясно. В крайна сметка, тези компании получават изключително търсени таланти и много скъпи работници, за сметка на част от разходите.

Помощ в менопаузата, отпуск за внуци. Новите бонуси за поколението X са тукВ условията на свит пазар на труда, работодатели, предлагащи персонализирани бонуси, се открояват сред конкуренцията

Например един търговец в края на кариерата си може да печели до 150 000 долара годишно, но ако работи на непълно работно време в ролята на ментор, организацията получава пълния набор от знания само за 60 000 долара годишно. Разбира се, часовете са по-малко, но дълбочината на опита и подробните познания, които могат да бъдат предадени на служителите, са безценни.

В някои случаи компаниите могат да решат да се откажат от предлагането на обезщетения на всички служители на непълно работно време, включително и на гъвкавите служители, което ще спести пари.

Гъвкавото пенсиониране намалява разходите за текучество и продължаващо обучение, тъй като тези специалисти действат като критичен сигнал за своите заинтересовани страни и корпорацията.

Изготвяне на планове

Работодателите трябва да имат ясна представа за гледната точка на служителите, когато става въпрос за задържането им на работа.

Много от съвременните програми са изградени около по-младите работници, но гъвкавото пенсиониране е ключова програма за по-възрастните служители.

Поколението Z и милениалите изпращат пенсионирането в историята Поколение Z, милениали, пенсиониране, пенсия, история, спестявания

Специално за тази демографска група има няколко фактора, които се вземат предвид и които могат да се използват за разработване на план за гъвкаво пенсиониране. Например, тези служители се отдръпват, за да погледнат назад към кариерата си и да преценят дали обичат това, което правят, и компанията, за която го правят.

Макар че до този момент може да нямате никакъв контрол върху мнението за кариерата им, имате думата за ценностите, етиката и културата, които вашата компания показва, за да накарате тези служители да се чувстват подкрепени. Те също така обмислят възможностите си за избор на друго място, така че ако им харесва да идват на работа, е по-вероятно да обмислят възможността да останат.

Гъвкавото пенсиониране решава множество проблеми, породени от масовото напускане на работната сила от най-многобройното досега поколение, но може да бъде от полза и за следващите.

Концепцията е показателна за бъдещето на работния процес, тъй като позволява необходимата гъвкавост, за да се даде приоритет на важните неща за служителите, като семейството, здравето и пътуването, като същевременно позволява на квалифицираните работници да продължат да работят в подходящия за тях капацитет.

Гъвкавото пенсиониране е бъдещето на работата и колкото по-скоро компаниите го възприемат, толкова по-скоро могат да започнат да извличат ползи от него.