Поколението Бейби бум живее охолно, харчи парите си за круизи и ресторанти, докато по-младите генерации пестят усилено приходите си, пише CNN.

Вътрешни данни на Bank of America показват, че напоследък се отворя "значителна пропаст" в разходите между по-възрастните и по-младите поколения.

Докато бейби бумърите (1928-1945 г.) увеличават разходите си, поколенията X, Z и милениалите се борят с високите разходи за жилища и изплащане на студентски кредити.

"Това е доста необичайно", обяснява Дейвид Тинсли, старши икономист в Института на Bank of America, пред CNN.

Разходите на домакинствата са намалели с 0,2% на годишна база през май, според данни на банката, но разпределението по поколения показва по-разнообразна картина.

Разходите са се увеличили с 2,2% при бейби бумърите. За разлика от тях, разходите на по-младите поколения са намалели с около 1,5%.

От Z до бейби бумър – 4 поколения съветват как да пестим париИма един ключов фактор, който им помага да оцелеят: привилегиите

По-възрастните американци увеличават разходите си, тъй като се възползват от скока в плащанията за социално осигуряване. От януари социално осигурените граждани получиха 8,7% корекция на разходите за живот, което е най-голямото увеличение от 1981 г. То е пряк резултат от високата инфлация, която увеличава месечните плащания на средностатистическите пенсионери с приблизително 146 долара.

За да обясни спада в разходите на по-младите американци, Bank of America посочва високите разходи за жилища. През последните години цените на наемите скочиха, цените на имотите се повишиха, а лихвите по ипотечните кредити също вървят нагоре.

Освен това по-младите американци са много по-склонни да сменят жилището си, отколкото по-възрастните.

"Хората, които се местят, наистина са изправени пред доста значително увеличение на разходите", каза Тинсли.

От заплата до заплата – 73% от милениалите в САЩ живеят такаПоколението Z обаче е по-застрашено от финансови трусове

Bank of America отбелязва, че по-възрастните потребители харчат за пътувания, включително хотели, самолетни билети и круизи, сега, когато извънредната ситуация заради пандемията е отминала. Поради опасенията от Covid-19 по-възрастните поколения се въздържаха от пътувания през последните три години, но сега те харчат, категоричен е Тинсли.

Освен високите разходи за живот, според Bank of America много млади американци се подготвят и за връщането на значителен месечен разход - студентския дълг.

Погрешните схващания за милениалите - лекомислени и разсипници Много хора от това поколение започнаха първите си стъпки в кариерното развитие в нестабилни времена - световната финансова криза от 2008 до 2009 г. Тогава пазарът на труда беше труден

Сделката за тавана на дълга включва разпоредба, която изрично не позволява на администрацията на президента Джо Байдън да продължи паузата на плащанията по федералните студентски заеми. Очаква се замразяването на студентските дългове, което е в сила от март 2020 г., да приключи до края на август.

Това е особено болезнено за по-младите американци. По данни на Федералния резерв на Ню Йорк студентските кредити възлизат в размер на 1,6 трилиона долара, като по-голямата част от тях се изплащат от потребители под 49-годишна възраст.