Пътувания, хобита, здравно осигуряване без тревога – за това мечтаят повечето хора на прага на пенсионирането.

Твърде често обаче, те не разполагат с достатъчно средства не само да изпълнят тези мечти, но дори да поддържат нормален стандарт в ежедневието си.

Текущите икономически проблеми като кризата с разходите за живот, по-високата инфлация и лихвените проценти само допринасят за това, пише CNBC.

Тук идва въпросът за това колко важно е как системите за пенсионни доходи функционират в различните държави.

Наскоро Нидерландия получи най-висока оценка в нова класация, следвана от Исландия, Дания и Израел. Според Глобалния пенсионен индекс на Mercer CFA Institute за 2023 г., тези страни имат едни от най-силните пенсионни системи.

Всички те разполагат с "първокласна и стабилна система за пенсионни доходи, която осигурява добри обезщетения, устойчива е и има високо ниво на интегритет", се посочва в изследването. Нидерландия получава оценка "А" в системата за оценяване.

България е в Топ 5 на държавите за пенсиониране на чужденци в ЕвропаПортугалия е номер 1 в класацията

Великобритания се нарежда на 10-то място преди САЩ с оценка "В", което означава, че системата е добре изградена, но има какво да се подобри, заедно с Канада, Нова Зеландия и Германия.

САЩ получават по-ниска оценка от редица други големи икономики - "С+", което ги поставя на 22-ро място в списъка.

Някои от предложенията за подобряване на американската система, направени в доклада, включват въвеждане на допълнителни ограничения, за да се предотврати достъпът на хората до пенсионните фондове преди пенсиониране и увеличаване на минималната пенсия за пенсионерите с ниски доходи.

Една и съща оценка получават държави като Казахстан, Колумбия, Франция и Испания.

В техните пенсионни системи има "някои добри черти", но също така и "големи рискове" и "недостатъци", които биха могли да повлияят на тяхната ефикасност и дългосрочна устойчивост, ако не бъдат отстранени, се казва в изследването.

Много от мечтаните дестинации за ваканция след пенсиониране като Мексико, Индонезия и Южна Африка отстъпват само на държавите с оценка "D" - Тайланд, Турция, Индия, Филипините и Аржентина.

Населението неизбежно застарява, готов ли е бизнесът? Този факт може да бъде използван от бизнеса за оценка на възможностите да предложи нови услуги и продукти

Пенсионните системи в тях имат "сериозни слабости", се казва в доклада. Следователно пенсионирането там може би все пак не е толкова мечтано, колкото си го представяме.

Анализът се основава на повече от 50 фактора, вариращи от правителствена подкрепа и ползи за местния икономически растеж до регулиране и комуникация.

По този начин се разглеждат широк кръг от проблеми, включително дали за пенсионерите се полагат грижи и дали въпросните системи са изградени (и се очаква да бъдат) дълготрайни.

В доклада са оценени общо 47 различни пенсионни системи.

Всички те функционират при различни обстоятелства и в различен контекст, а някои данни трудно могат да бъдат сравнени, се отбелязва в доклада, така че системите със съвсем леко различаващи се оценки често са почти еднакво добри.