Целта на повечето хора е да работят усилено, да спестяват пари и да се пенсионират рано. Но сред по-младите работници се появява тенденция на "меко спестяване", която поставя под въпрос традиционния начин на мислене, пише в свой анализ CNBC.

Мекото спестяване означава да се влагат по-малко пари в бъдещето и да се използват повече за настоящето.

Поколението Z - поколение, което поставя преживяванията пред парите - е водещо в т.нар. мека вълна на спестяване, според Prosperity Index на Intuit.

"Мекото спестяване е отговорът на сегашния живот на хората, които искат да се справят с финансите си", се казва в доклада.

"Мекият живот" е концепция, която се базира на комфорта и ниския стрес, като дава приоритет на личностното израстване и психическото здраве.

Европа няма напредък в прогреса на младите хораЕвропа не е постигнала напредък от 2018 г. в 60 аспекта като достъпни жилища, достъп до образование, инциденти с насилие и безопасност
Докладът установява, че подходът към инвестирането и личните финанси на представителите на Поколението Z - родените след 1997 г. - е "по-мек" в сравнение с предишните поколения. Какво означава това? Това означава, че по-младите са склонни да влагат парите си в каузи, които отразяват личните им възгледи.

Те също така търсят емоционална връзка с брандовете и професионалистите, с които избират да се ангажират, заявява пред CNBC Лиз Келер, ръководител на отдел в американската компания BlackRock Wealth Advisory.

Спестяват ли хората по-малко?

По-младите служители имат желание да се освободят от рестриктивните финансови ограничения. Трима от всеки четирима представители на поколението Z биха предпочели да имат по-добро качество на живот, отколкото допълнителни пари в сметките си, показва докладът на Intuit.

Според Бюрото за икономически анализи на САЩ през 2023 г. американците са спестили по-малко. Личната норма на спестяване - частта от разполагаемия доход, която човек заделя, е значително по-ниска - 3,9% през август, в сравнение със средната стойност от 8,51% през последното десетилетие, според данни на Trading Economics, които се събират още от 1959 г.

Поколението Z затяга коланите: 73% променят живота си заради инфлациятаМладото поколение е изправено пред уникални финансови предизвикателства в сравнение с по-възрастните, отчитат експерти
Една от причините за спада на личните спестявания е възстановяването от пандемията, казва Райън Викторин, вицепрезидент финансов консултант във Fidelity Investments, корпорация за финансови услуги. “Тъй като през последните две-три години американците харчат значително по-малко по време на пандемията, се очаква те да започнат да харчат много повече сега, за да наваксат изгубеното".

Освен това инфлацията затруднява хората да покриват разходите си или да спестяват, добавя Келер, а намаляването на личното ниво на спестяване отразява и промяната във финансовите цели на днешните работници.

Тъй като все по-млади хора навлизат на пазара на труда, те внасят нови финансови приоритети и са по-склонни да възприемат "баланса между традиционното "бързане" да спестят всяка стотинка и използването на част от допълнителните си доходи, за да се наслаждават на живота сега", казва Викторин.

Пенсиониране и спестявания

Пенсионирането е големият финал за повечето работници. Все повече хора обаче се опасяват, че може изобщо да не успеят да се пенсионират.

Доклад на Blackrock показва, че през 2023 г. само 53% от работещите в САЩ смятат, че са напът да се пенсионират с начина на живот, който искат. Липсата на пенсионни доходи, притесненията относно нестабилността на пазара и високата инфлация са някои от причините, посочени от респондентите, които обуславят липсата на увереност относно пенсионирането им.

По-младите работници споделят същите настроения, като двама от всеки трима представители на поколението Z не са сигурни дали някога ще успеят да се пенсионират.

Даймън: Новото поколение ще работи 3,5 дни в седмицата благодарение на AIРъководителят на JPMorgan посочва, че AI вече се използва от хиляди служители в банката
“Този страх обаче може да не е толкова притеснителен за по-младото поколение, тъй като повечето от тях всъщност не искат да се пенсионират по-рано”, става ясно от доклада на Intuit.

В потвърждение на това Трансамериканският център за пенсионни проучвания установява, че почти половината от работещите или очакват да работят след 65-годишна възраст, или нямат планове да се пенсионират въобще.

Традиционно пенсионирането означава окончателно напускане на пазара на труда. Експертите обаче установяват, че самото определение за пенсиониране също се променя между поколенията. Около 41% от представителите на поколението Z и 44% от представителите на милениалите - тези, които в момента са на възраст между 27 и 42 години, са много по-склонни да извършват някаква форма на платена работа след възрастта си за пенсиониране.

Това е значително повече от 31% от изследваните представители на поколението Х (родените между 1965 и 1980 г.) и 21% при родените между 1946 и 1964 г., показва докладът на Трансамериканския център за пенсионни проучвания. Това нарастващо предпочитание към доходи през целия живот може би ще доведе до отпадане на понятието "пенсиониране".

Умения за бъдещето: Какво трябва да могат и знаят децата ни в утрешния святКои са качествата, които ще им помогнат да бъдат успешни в една постоянно променяща се среда?
Въпреки че по-младите работници не възнамеряват да спрат да работят, те все още полагат усилия за увеличаване на пенсионните си спестявания.

Анализ на Fidelity за второто тримесечие на пенсионното осигуряване в САЩ установява, че милениалите и поколението Z все още са основните бенефициенти на спестовния план 401(k) - пенсионно спестовен план, предлаган от американските работодатели, който има данъчни предимства за спестителя. Докладът разкрива, че през второто тримесечие на миналата година средните салда по 401(к) са се увеличили с двуцифрени процнти при представителите на поколението Z и милениалите - съответно с 66 и 24,5%.