Почти половината от работниците под 40 години искат да се пенсионират преди да навършат 60, показва нов доклад на Световния икономически форум (WEF).

В доклада се казва, че това е "значително разминаване" с реалността, която ги очаква в действителност, съобщава CNBC.

Документът включва резултатите от глобално проучване на нагласите за пенсиониране, проведено сред близо 400 души.

"На практика прекратяването на трудовата дейност на толкова ранна възраст ще задълбочи разликата в спестяванията и целевия доход при пенсиониране. То може да бъде вредно и на макроикономическо равнище поради понижаване на равнището на участие в пазара на труда", обяснява WEF.

През последните години много страни, включително Обединеното кралство и Франция увеличиха държавната пенсионна възраст поради опасения, включващи липсата на спестявания сред пенсионерите и разходите за финансиране на пенсиите, тъй като хората живеят по-дълго.

Това обаче предизвика вълна от широко обществено недоволство и гневни реакции, които ескалираха в масови демонстрации, припомня CNBC.

Макрон прескочи парламента за пенсионната реформа, синдикатите на бунтПравителството прокара реформата на пенсионната система в долната камара на парламента без гласуване

Резултатът от цитираното проучване се променя значително, когато се разглеждат пълните данни, включващи всички възрасти. 40% заявяват, че биха искали да продължат да работят и след като навършат 65 години.

Що се отнася до финансовата подготовка за бъдещето, 55% от анкетираните заявяват, че нямат достатъчно спестени пари за пенсиониране или не са сигурни.

Около 37% от хората под 40 години също не са се замислили колко пари ще им трябват, когато спрат да работят, сочи проучването.

Все пак анкетираните биха се чувствали комфортно, ако при пенсионирането си живеят под сегашната си заплата.

"Респондентите над 40-годишна възраст изглеждат по-доволни от по-ниски нива на заместване на доходите при пенсиониране: 39% от тях посочват, че искат да получат една трета или половината от заплатата си, в сравнение със само 25% от тези на възраст под 40 години", се казва в доклада.

Служителите над 50 изживяват Ренесанс на пазара на труда Много компании все по-често предпочитат по-възрастни хора с предположението, че имат по-добра работна етика

Когато се разглеждат всички възрастови групи заедно, 38% заявяват, че в идеалния случай биха имали на разположение поне две трети от сегашното си възнаграждение на по-късен етап от живота си, докато 30% заявяват, че биха искали то да бъде същото или по-високо от сегашния им доход.

Според Световния икономически форум обаче съществува голяма разлика между доходите, които бъдещите пенсионери биха искали да получат и тези, които се очаква да получат в действителност.

Това може да се постигне чрез по-дълъг трудов стаж, повече спестявания, примиряване с по-малко пари при пенсиониране и инвестиране с мисъл за по-висок риск и по-висока възвръщаемост.

От Z до бейби бумър – 4 поколения съветват как да пестим париИма един ключов фактор, който им помага да оцелеят: привилегиите

Предпазливостта е от ключово значение, категорични са икономическите експерти.

"Всеки от тези лостове или комбинация от тях има значителни икономически, социални и политически последици", се казва в доклада. Посочва се още, че сред по-младите поколения има известни финансови притеснения.

45% от анкетираните на възраст под 40 години смятат, че ще им се наложи да помагат на по-възрастните с пари. 38% от хората в Северна Америка очакват да предоставят финансова подкрепа на по-възрастните, в сравнение с 28% от европейците и 39% от жените срещу 35% от мъжете.

"Респондентите от бялата раса са почти два пъти по-малко склонни да се нуждаят от финансова подкрепа за по-възрастните членове на семейството в сравнение с другите раси", се допълва в доклада.

Две трети от анкетираните също така заявяват, че очакват да полагат грижи за по-възрастните членове на семейството, което от своя страна може да повлияе на собствената им финансова стабилност, се отбелязва още в доклада.