Герд Комер е германски банкер, предприемач и автор на книги, известен с критичната си позиция към активните инвестиционни стратегии.

Кариерата му във финансовия свят започва като анализатор в консултантска компания, след което работи в банки в Германия, Южна Африка и Обединеното кралство.

Преди да основе собствената си компания Gerd Kommer Invest GmbH, ръководи компания за управление на активи в Лондон и отговаря за приблизително 16 млрд. евро.

Привърженик е на дългосрочната, рентабилна и диверсифицираща риска инвестиционна стратегия, основана на пасивни индексни фондове.

Пред Businessinsider експертът посочва най-големите грешки, които младите хора допускат в управлението на парите си.

1. Забогатяване чрез банкови депозити

Убеждението, че можем да забогатеем чрез банкови депозити, е погрешно, категоричен е Комер.

"Ако се приспаднат инфлацията и данъците, то през последните 120 години в западните страни никога не е имало възможност да се изгради значително и трайно богатство с лихвоносни банкови депозити", обяснява той.

Не страстта е искрата, а усилието. 5 прости съвета от милиардера Марк КюбанЗащо е важно да полагате усилия и кои са инвестициите, които ще ви се отплатят завинаги?

С лихвоносни банкови депозити в най-добрия случай можете да запазите съществуващото богатство, но дори и това няма да е възможно в продължение на дълъг период от време поради инфлацията, което води до реално намаляване на богатството, допълва финансистът.

2. Полици за животозастраховане като капиталов актив

Животозастрахователната полица е форма на застраховка живот, при която притежателят на полицата плаща редовни премии, а в замяна получава гарантирана сума в края на срока.

Комер предупреждава за този вид застраховка живот.

"Нейната възвръщаемост е твърде ниска, а рискът, който е труден за разпознаване от неспециалистите, е твърде висок", казва той и добавя, че възвръщаемостта на полиците за животозастраховане с натрупване на капитал често е ниска, тъй като голяма част от премийните плащания се използват за административни такси и застрахователно покритие.

Какво направи портфейла от акции на Бъфет толкова успешен във времето?Дивидентните акции са в основата на портфолиото на Berkshire Hathaway, което се очаква да генерира около 5,7 милиарда долара в брой тази година

Съществува и рискът застрахователното дружество да срещне финансови затруднения, което да застраши гарантираното изплащане, допълва експертът.

3. Хазарт на фондовата борса

Според Комер е "много, много малко вероятно" да забогатеете "бързо и почти без усилия", като играете хазарт или спекулирате с акции или криптовалути, например.

Хазартът на фондовата борса крие значителни рискове, тъй като финансовите пазари се влияят от различни фактори извън индивидуалния контрол.

Дори опитни търговци могат да претърпят значителни загуби, предупреждава Комер.

От Z до бейби бумър – 4 поколения съветват как да пестим париИма един ключов фактор, който им помага да оцелеят: привилегиите

Единственият "сравнително надежден" път към богатство е работата, "като се изключат алтернативните пътища на наследяване на голямо състояние, получаване на голям подарък или сключване на брак с богат партньор", добавя той.

4. Отлагане на спестяването

Младите хора често живеят от заплата до заплата, без да имат определен план за спестяване. Но според Комер е важно да се спестяваме от рано.

Джим Креймър: Младите се държат така, сякаш парите растат по дърветатаДават пари за коктейл след коктейл, а казват, че нямат възможност да спестяват, допълва той

Колкото по-рано човек започне да инвестира в пенсионни фондове, толкова по-добре, смята той, тъй като ефектът на натрупване с времето може да доведе до значителна сума.

Комер съветва младите хора да инвестират поне 10% от нетния си доход всеки месец.

"Ако започнете със спестяванията за пенсия на 45-годишна възраст или по-късно, поне 10% от вас няма да имат достатъчно пари след пенсионирането си", допълва Комер.