Кои са десетте най-млади милиардери в света? Отговорът на този въпрос ни дава 35-о издание на годишната класация на сп. Forbes.

Начело в подреждането е 18-годишният Кевин Дейвид Леман, който получи от баща си 50% дял от немската верига Drogerie markt (DM).

24-годишният китаец Ван Желон заема втората позиция, като по този начин изпревари сестрите Александра и Катарина Андресен.

Топ 5 се допълва от Остин Ривърс, който напуска Станфорд през 2012 г., за да основе своята компания, благодарение на която днес вече е милиардер.

Според сп. Forbes, съвкупното състояние на десетте най-млади милиардери в света възлиза на 29.5 млрд. долара, или с 1.3 млрд. долара повече спрямо година по-рано. Всички те са под 30-годишна възраст, уточняват от изданието.

Ето и всички имена от топ 10:

10. Джонатан Куок
Възраст: 29 г.
Състояние: 2.4 млрд. долара
Държава: Хонконг
Бизнес: Недвижими имоти

Джонатан и брат му Джефри (35 г.) наследиха от баща си Уолтър дял от инвестиционната компания Sun Hung Kai Properties. Покойният им баща бе в конфликт с братята си Томас и Реймънд, поради което той стартира друга компания - Empire Group Holdings през 2008 г. Днес нейното управление се осъществява именно от Джонатан и Джефри.

9. Сам Банкман-Фрийд
Възраст: 29 г.
Състояние: 8.7 млрд. долара
Държава: САЩ
Бизнес: Криптовалути

Основателят на търговската платформа Alameda Research и на борсата за деривати FTX Сам Банкман-Фрийд е най-богатият криптомилиардер в класацията на Forbes. Според изданието Cointelegraph 29-годишният Фрийд е третата най-влиятелна фигура в света на криптовалутите. Неговата основна цел е да спечели колкото се може повече пари, за да може и да дарява повече за благотворителни цели.

8. Стенли Танг
Възраст: 28 г.
Състояние: 2 млрд. долара
Държава: САЩ
Бизнес: Доставка на храна

Студентите от Станфорд Тони Ксу, Анди Фанг (заемащ 7-а позиция), и Стенли Танг основават компанията за доставка на храна DoorDash преди 7 години. Само преди няколко месеца те листваха компанията на борсата и днес те вече са милиардери.

7. Анди Фанг
Възраст: 28 г.
Състояние: 2 млрд. долара
Държава: САЩ
Бизнес: Доставка на храна

6. Густав Магнар Витзоу
Възраст: 27 г.
Състояние: 4.4 млрд. долара
Държава: Норвегия
Бизнес: Производство на сьомга

5. Остин Ръсел

Ръсел така и не завършва своето образование, след като получава 100 000 долара финансиране от Питър Тийл.

Основателят на PayPal преди време имаше инициатива, според която предоставяше въпросната сума на талантливи предприемачи, които трябваше да напуснат университета и да се съсредоточат върху бизнеса си.

Компанията му произвежда лазерни сензори за автономни автомобили, които позволяват на превозните средства да „виждат“ заобикалящата ги среда и да измерват разстоянията от другите участници в движението.

4. Катерина Андресен
Възраст: 25 г.
Състояние: 1.4 млрд. долара
Държава: Норвегия
Бизнес: Инвестиции, недвижими имоти

Катерина и сестра ѝ Александра притежават по 42% от компанията Fred, която е основана от баща им. Той продължава да ръководи бизнеса си, макар че прехвърли общо 84% от фирмата на двете си дъщери. Това се случи, когато те бяха на 19 и 20 години.

3 Катерина Андресен

Баща им Йохан все пак държи управлението на Fred в свои ръце, след като притежава на свое име 70% от акциите с право на глас.

2. Ван Зелонг
Възраст: 24 г.
Състояние: 1.5 млрд. долара
Държава: Китай
Бизнес: Производство на пигменти

Компанията на Ван Зелонг CNNC Hua Yuan Titanium Dioxide се листва наскоро на борсата в Шънджън. Неговият дял по последни данни се оценява на около 1.5 млрд. долара.

1. Кевин Дейвид Леман
Възраст: 18 г.
Състояние: 3.3 млрд. долара
Държава: Германия
Бизнес: Дрогерия

Той е най-младият милиардер в света. Баща му прехвърля 50% от DM още когато е на 14-годишна възраст, но този дял остана под попечителство до септември 2020 г. Именно тогава Кевин навърши 18-годишна възраст.