Данни на сп. Forbes от 2017 г. сочат, че в света има 2043-а милиардери. Едва трима от тях са афро-американци – Опра Уинфри, Майкъл Джордан и Робърт Смит. Преди, който и от тях да е в класацията, първият чернокож там е Робърт Джонсън.

За първи път той попада в листата през 2001 г., благодарение на продажбата на Black Entertainment Television (BET).

Днес Джонсън е собственик и председател на Борда на директорите за компанията за управление на активи RLJ. която основава през 2004 г. Той също така е в управлението и на други големи компании като Lowe's Co. и Националният Музей за aфрoaмериканска история и култура.

Състоянието на Джордан, който дебютира през 2015 г., днес се оценява на 1.7 млрд. долара, докато Опра Уинфри има 2.8 млрд. долара. Робърт Смит притежава почти колкото двамата взети заедно – 4.4 млрд. долара.

Според Forbes, Робърт Джонсън вече не е милиардер, но в историята той остава като първият чернокож в листата. Ето и пет любопитни факта за 75-годишният Джонсън, чието състояние днес възлиза на 550 млн. долара.

1. Той е основател на BET

Кабелният оператор е насочен основно към чернокожото население и стартира през 1980 г. Преди това Джонсън работи за платформа, предлагаща платени телевизионни канали, където изучава както бизнес страната, така и технологичната част на телевизията.

„Казах си: „Можеш да ползваш тази технология и да таргетираш чернокожата аудитория“, споделя той пред Fortune през 2002 г.

Всичко започва през 1980 г., когато той взима заем от 15 000 долара, за да стартира свой собствен бизнес проект. Малко над 20 г. по-късно, BET се гледа от 62.4 млн. домакинства, а Viacom го придобива срещу 3 млрд. долара. Делът на Джонсън тогава се оценява на 1.3 млрд. долара.

2. Той е собственик на първата компания с чернокож собственик, която се търгува на NYSE

През 1991 г. BET се листва на New York Stock Exchange, пише CNBC. Голяма част от набраните средства са изразходвани доста умно – изплащат се стари задължения и се купуват обратно собствени акции, които до този момент са притежание на медийната корпорация Great American Broadcasting.

Шест години по-късно Джонсън и неговите бизнес партньори предлагат 300 млн. долара за закупуването на 35% от компанията, които не са тяхна собственост. Това превърща отново компанията в частна собственост, а след още няколко години Viacom излиза на сцената с още по-добра оферта.

Джонсън си спомня: „Акциите ни се търгуваха по 32 долара за брой, а ние приключихме с покупките доста по-скъпо – при 62 долара за лот. Всичко това обаче явно си е заслужавало.

3. Произхожда от бедно семейство

Бащата на Джонсън се занимава с добив и продажба на дървен материал, а майка му е учителка в училище в Мисисипи. По-късно семейството се мести в Илинойс в търсене на по-добро бъдеще и започва работа във фабрика.

Въпрек че Джонсън споделя, че родителите му не са били от най-бедните, той заявява пред Washington Post, че е трябвало да си проправя по-бързо път към масата, за да може да си вземе своята порция.

От десетте деца в семейството, той е единственото, което посещава колеж, а в последствие се дипломира с бакалавърска степен от Университета в Илинойс и с магистърска степен от Принстън.

4. Бивш собственик е на тима от НБА Шарлот Бобкетс

Джонсън е първият чернокож собственик на отбор от НБА. През 2010 г. обаче той продава тима на легендата Майкъл Джордан, главно поради факта, че Шарлот бележи постоянни загуби, а стойността му пада всяка година.

Джоrдан плаща 275 млн. долара за тима, в който до този момент е само миноритарен собственик.

„Най-доброто ми решение, откакто придобих Шарлот бе да убедя моя добър приятел Майкъл Джордан да инвестира в тима и да го привлека като ръководител на баскетболните операции“, споделя той.

5. Като дете разнася вестници

Джонсън споделя през CNN Money през 2012 г., че предприемаческият му опит като дете е бил разнос на вестници. Това обаче го учи на много полезни неща.

Той мразел да става рано сутрин, но вестниците е трябвало да бъдат доставени между 6 и 7 часа сутринта, което го карало да започне работа доста по-рано.

Работата го учи и как да управлява свой собствен бизнес и как да продава абонаментната си услуга, да приема отказите и да завършва това, което започва.

„Винаги съм работел“, казва той пред CNN Money. Никога не съм се притеснявал да изцапам ръцете си.