2020 бе година като никоя друга до момента, като в случая не става въпрос за пандемията. През последните 12 месеца станахме свидетели на голям брой първични публични предлагания, поскъпващи цени на акциите, както и ръст при криптовалутите. Това доведе до безпрецедентен ръст на милиардерите по света, става ясно от 35-то издание на годишната класация на сп. Forbes на най-богатите хора в света.

Днес те вече са 2 755 на брой, или с 660 повече спрямо година по-рано. „Общото състояние на най-богатите хора в света възлиза на 13.1 трилиона долара, което е със 5.1 трилиона долара повече спрямо 12 месеца по-рано. Настоящата класация със сигурност ще търпи промени, поради задаващата се глобална рецесия (интересна, визуално поднесена информация може да намерите в следната инфографика) и спецификата на бизнес нишите, в които оперират едни от засега най-състоятелните хора в света“

Общо 493 са абсолютните дебютанти в класацията, което означава, че на всеки 17 часа в света някои е преминавал границата на своето състояние от 1 млрд. долара. Общо 210 от новите милиардери са от Китай и Хонконг, а 98 са от САЩ.

Най-богатият дебютант е Мириам Аделсън от Невада, която наследи казино империята на покойния си съпруг Шелдън Аделсън, починал през януари. Сред останалите по-известни личности, направили дебют в класацията на Forbes са телевизионният продуцент Тайлър Пери, най-младата жена, която сама е натрупала своето богатство Уитни Уолфи Херд, която е основател на приложението за срещи Bumble, както и основателят на компанията за онлайн разплащания Checkout.com Гийом Пуса.

Други 250 души, които в предходните години са присъствали в класацията, но през 2019 г. не присъстваха в нея, се завръщат. По данни на сп. Forbes, 86% от днешните милиардери са по-богати от преди година.

И така – нека видим кои са най-богатите хора на планетата:

Джеф Безос заема челната позиция за четвърта поредна година, като богатството му расте до 177 млрд. долара, или с 64 млрд. долара повече спрямо година по-рано.

Илон Мъск се изкачи на втората позиция, след като състоянието му се повиши с 126.4 млрд. долара през миналата година до 151 млрд. долара, което го прави и най-големият печеливш за 2020 г.

Причината за това е поскъпването със 705% на акциите на Tesla.

Френцузинът Бернар Арно, който притежава империята за луксозни стоки LVMH, включваща Louis Vuitton и Christian Dior, се нарежда на третото място с богатство от 150 млрд. долара. Само преди година той притежаваше 76 млрд. долара, но книжата на компанията му добавиха 86% през последните 12 месеца.

Топ 10 на най-богатите хора в света вече притежават 1.15 трилиона долара, спрямо 686 млрд. долара за преди година.

Общо четирима от милиардерите вече разполагат със състояние от над 100 млрд. долара, като към челната тройка се присъединява и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, чието богатство се оценява на 124 млрд. долара.

Челната петица се допълва от Марк Закърбърг, който притежава 97 млрд. долара, или с 42 млрд. долара повече спрямо година по-рано, което се дължи на поскъпването от над 80% на книжата на Facebook.

Инвеститорът Уорън Бъфет заема шестото място с 96 млрд. долара, като по този начин той не попада в топ 5 за първи път от 1993 г. насам. 90-годишният „Оракул от Омаха“ успя да добави 28.5 млрд. долара в пандемичната година.

Топ 10 на милиардерите по света се допълва от Лари Елисън (Oracle, 93 млрд. долара), съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, който притежават съответно 91.5 и 89 млрд. долара, както и индиецът Мукеш Амбани с 84.5 млрд. долара.

Най-богатата жена в света пък е Франсоа Бетанкур Майерс, която е наследничка на империята L'Oreal. Тя заема 12-а позиция със 73.6 млрд. долара.

САЩ все заемат челното място като държавата, в която живеят най-много от милиардерите по света. Днес те вече са 724, като по този начин изпреварва Китай с нейните 698 милиардера.

Пекин обаче измества Ню Йорк като градът с най-много топ богаташи.

Общо 1975 души от милиардерите сами са натрупали своето състояние, което е абсолютен рекорд, спрямо 1457 за година по-рано, или 72% от всичките.

Общо 106 от милиардерите пък са на възраст под 40 години, а 2/3 от тях са жени.

Новият най-млад милиардер, който сам е натрупал своето състояние, е Остин Ръсел, който напуска Станфорд, за да основе компанията си Luminar Technologies. Днес 26-годишният Ръсел притежава 2.4 млрд. долара.

Имаме обаче и нов рекорд за нов милиардер в подреждането. 18-годишният Кевин Дейвид Леман от Германия вече разполага с 3.3 млрд. долара, след като баща му прехвърли своя дял от веригата магазини dm-drogerie, която осъществява бизнес и в България.

Най-възрастен пък е застрахователният магнат Джордж Джоузеф, който е на 99 години.

Мукеш Амбани заема челно място сред най-богатите хора в Азия, след като успя да изпревари Джак Ма от Alibaba.

Общо 61 души, които преди година бяха милиардери днес не присъстват в класацията, като от тях 23-а са починали.

Последният фатален случай бе на чешкият милиардер Петр Келнер, който е собственик на bTV и Telenor у нас. Той загина при катастрофа с хеликоптер в Аляска, като богатството му от 17.5 млрд. долара ще бъде прехвърлено на жена му и децата му.

Forbes използва данни от 5 март, за да пресметни състоянията на милиардерите.

Вижте кои са топ 20 на най-богатите хора в света:

1. Джеф Безос (Amazon) - 177 млрд. долара

2. Илон Мъск (Tesla) - 151 млрд. долара

3. Бернард Арно (LVMH) - 150 млрд. долара

4. Бил Гейтс (Microsoft) - 124 млрд. долара

5. Марк Закърбърг (Facebook) - 97 млрд. долара

6. Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway) - 96 млрд. долара

7. Лари Елисън (Oracle) - 93 млрд. долара

8. Лари Пейдж (Alphabet) - 91.5 млрд. долара

9. Сергей Брин (Alphabet) - 89 млрд. долара

10. Мукеш Амбани (Reliance Insustries) - 84.5 млрд. долара

11. Амансио Ортега (Zara) - 77 млрд. долара

12. Франсоа Бетанкур Мейерс (L’Oreal) - 73.6 млрд. долара

13. Жонг Шаншан (Nongfu Waters) - 68.9 млрд. долара

14. Стив Балмър (Microsoft) - 68.7 млрд. долара

15. Пони Ма (Tencent) - 65.8 млрд. долара

16. Карлос Слим (America Movil) - 62.8 млрд. долара

17. Алис Уолтън (WalMart) - 61.8 млрд. долара

18. Джим Уолтън (WalMart) - 60.2 млрд. долара

19. Роб Уолтън (WalMart) - 59.5 млрд. долара

20. Майкъл Блумбърг (Bloomberg) - 59 млрд. долара