Наскоро сайтът за лични финанси WalletHub направи проучване на разкритите нови придобивания пред Щатската комисия по ценни книжа и борси от страна на 400 хеджфондове и милиардери.

Сред покупките се отчитат имената на хиляди публични компании, но само част от тях присъстват в голяма част от портфейлите на известните инвеститори.

Ето трите топ избора на петима милиардера, които също така съставляват най-голям процент от вложенията им:

Apple

Компанията вече е на първо място сред най-големите вложения на Уорън Бъфет. Неговият Berkshire Hathaway продължава да увеличава дела си в технологичния гигант, като той вече достига близо 29.2 млрд. долара.

Големи покупки по позицията има и Дейвид Тепър от Appaloosa Management, като от сайта отчитат, че в последното тримесечие именно Apple е най-голямата покупка от страна и на двамата милиардери.

По последни данни, Apple съставлява 15.8% от вложенията на Бъфет, възлизащи на близо 185 млрд. долара. Оракулът от Омаха вече притежава 3.26% от капитала на компанията.

Фондът на Тепър, по последни данни, управлява 10.7 млрд. долара, като Apple съставлява 7% от портфейла му.

Facebook

Трябва да споменем Тепър и тук, тъй като социалната мрежа съставлява 9% от портфейла на фонда му, като по този начин заема второ място, изоставяйки само от Micron Technology (10.5%).

Подобно на него, Джулиан Робъртсън от Tiger Management, управляващ активи за над 28.5 млрд. долара, разполага с 4% вложение във Facebook.

Mondelez International

Инвестициите на фонда на Нелсън Пелц Trian Funds в компанията вече съставляват 15.4% от активите му, възлизащи на 12.5 млрд. долара, по последни данни.

Друг голям инвеститор - Бил Акман, днес притежава 23.3 млн. акции от Mondelez International, което я прави най-голямата позиция на фонда му Pershing Square Capital Management.

Общите активи на фонда днес са 5.8 млрд. долара, а притежаваните акции от компанията са оценени на малко под 1 млрд. долара, или 16.9% от активите му.