Загубата на работа е сигурна предпоставка за негативни последици върху психиката, емоциите, но най-вече върху финансовото ви състояние.

За съжаление, хиляди служители са поставени в такава ситуация, тъй като тенденцията в световните компании е към постоянни съкращения и намаляване на щатове, съобщава CNBC.

Тази седмица съкращенията на работни места в Disney достигнаха 4000, а неотдавна съкращения обявиха и Twitter, Meta, Whole Foods на Amazon и други водещи компании.

Експертите съветват да предприемете няколко спешни стъпки възможно най-бързо след като научите лошата новина, тъй като стресът, че трябва да напуснете работата си, може да ви дезориентира.

1. Молба за обезщетение за безработица и други социални помощи

Подайте молба за обезщетения за безработица възможно най-скоро след уволнението, съветва Мишел Евърмор, старши сътрудник във фондация "The Century".

"Веднага след като получите заповедта за прекратяване на трудовия ви договор и напуснете работа, трябва да отидете в службата за осигуряване", категорична е Евърмор.

Обикновена практика в държавните служби за отпускане на помощи е обработването на документите да отнеме седмици, така че колкото по-рано подадете молба, толкова по-добре.

ЕК отпуска 100 млрд. евро на 16 държави за запазване на работни местаЕС отпуска заеми в размер на 100 милиарда евро на местния бизнес за запазване на работни места по време на пандемията

Кандидатствайте възможно най-скоро в Бюрото по труда към общината, в която се води адресната ви регистрация. Проверете дали тази услуга е възможна онлайн, за да си спестите дългото чакане на опашки в службата.

Не на последно място, бъдете информирани какви други права на социални помощи бихте могли да получавате, освен месечното обезщетение за безработица.

2. Помислете за здравното си осигуряване

Загубата на работа често означава и загуба на здравна осигуровка.

"Колкото и да не ви е до това, важно е да потърсите бързо покритие на здравните осигуровки, защото никога не се знае кога може да ви се наложи лечение" съветва Кейтлин Донован, говорител на Националната фондация за защита на пациентите, организация с нестопанска цел в САЩ, която помага на хората да имат достъп до здравни грижи.

От Z до бейби бумър – 4 поколения съветват как да пестим париИма един ключов фактор, който им помага да оцелеят: привилегиите

Първата ви стъпка трябва да бъде да разговаряте със служител от отдела за човешки ресурси на вашата компания, за да разберете кога технически приключва покритието ви.

"Тук няма общо правило: За някои покритието може да приключи веднага, а за други - до края на съответния месец, в зависимост от практиката на компанията", казва Донован. "Така или иначе, трябва незабавно да започнете да планирате преминаването към нов план.", съветва експертът.

Да се ориентирате сами в сферата на здравното осигуряване може да бъде стресиращо и объркващо.

Съществуват ресурси, към които можете да се обърнете за помощ, като различни пациентски и неправителствени организации. У нас, може да се информирате и от услугите на Националния осигурителен институт (НОИ) или от застрахователни дружества, предлагащи възможности за индивидуални застраховки в здравни фондове за физически лица.

3. Защитете пенсионните си осигуровки

Ако бившият ви работодател е предвидил частен фонд за пенсионно осигуряване, в който са събирани част от месечните ви възнаграждения, трябва да решите какво да правите с тази сметка.

Възможно е да не искате да правите нищо, обяснява Рита Асаф, вицепрезидент на отдел "Пенсионно лидерство" във Fidelity.

Повечето работодатели ви позволяват да запазите сметката при напускането си, но ако имате по-малко от 5000 долара в нея, сумата може да се прехвърли в индивидуална пенсионна сметка, добавя тя относно възможностите на компании, базирани в САЩ.

Нетните активи на пенсионните фондове са над 19.2 млрд. лв. Те са с 1.75% по-малко в сравнение със същия период на 2021 г.

Друга възможност е да прехвърлите сметката в застрахователна компания, което ще ви позволи да продължите да спестявате.

"Не забравяйте обаче да проучите таксите и разходите при избора на частен пенсионен фонд, тъй като те наистина могат да варират", съветва Асаф, което важи и за условията у нас.

Това, което експертът не ви съветва да правите, ако изобщо е възможно, е да изтеглите веднага парите от сметката за пенсия. Има голяма вероятност в този случай да бъдете натоварени с данъци и глоби и може да се окажете далеч от постигането на целите си за очакван доход при пенсиониране.