Признайте си, че в определен момент всеки човек има нужда от малко помощ за управлението на парите си.

В такъв случай, има ли някой по-компетентен, от когото може да поискате съвет за личните си финанси, от най-мощните чатботове на планетата?

Това пита в материал по темата Reuters и дава отговор с резултати от конкретни тестове на AI технологии.

ChatGPT на OpenAI и Bard на Google доминират в класациите заради своите генеративни способности и огромни запаси от информация. Всеки от тях разполага с много по-голяма изчислителна мощ от, да речем, всеки редови специалист по управление на средства.

Точно затова, Reuters задава на двата чатбота с изкуствен интелект едни от най-класическите въпроси от сферата на личните финанси.

Какво е бизнес идея?

Предприемачите винаги търсят следващото голямо нещо. По този въпрос ChatGPT е изненадващо конкретен: "Бизнес идея може да бъде започване на абонаментна услуга за доставка на храна, която да обслужва клиенти със специфични нужди или предпочитания, като например веганска, безглутенова или нисковъглехидратна диета."

5 правила, когато преговаряте за нова работа, повишение и по-висока заплатаНай-важно е да обявите своите интереси като част от следването на общите цели

Изглежда, че Bard не обича да се ограничава до една опция, дори когато е помолен да го направи - той предпочита списъци. Изброява цял набор от идеи, сред които разхождане на кучета, преводачески услуги и дори работа като виртуален асистент.

В кой град трябва да живея, за да спестя най-много пари?

С нарастването на дистанционната работа в ерата на пандемията, много американци обмислят да се преместят на места с по-ниски разходи.

ChatGPT препоръчва Форт Уейн, Индиана, и Ноксвил, Тенеси, заради тяхната достъпност и растящите пазари на труда.

Bard също харесва Форт Уейн, но добавя още няколко възможности: Хендерсън, Невада; Сиукс Фолс, Южна Дакота; Уичита, Канзас; и Оклахома Сити.

Акциите на коя компания са най-изгодни?

Макар да подчертава, че като езиков процесор с изкуствен интелект "не може да предоставя персонализирани инвестиционни съвети или да прогнозира растежа на акциите", ChatGPT препоръчва телекомуникационния гигант AT&T. По-ниското от средното съотношение цена/печалба и доходността от дивиденти в размер на 7,1%, привличат вниманието на чатбота.

AI може да напише песен, но не може да победи пазараДокато много експерти очакват инструменти като ChatGPT да разтърсят области като изследванията и продажбите, резултатите от инвестирането с помощта на AI не са особено впечатляващи

Разговорливият Bard се съгласява с избора на AT&T, но добавя в списъка Verizon, Procter & Gamble, 3M и Johnson & Johnson (JNJ.N) като изгодни акции.

Кои компании са най-привлекателни?

Когато ChatGPT провери числата по този въпрос, се появява едно познато им - Amazon, заради привлекателните му показатели за съотношението цена-продажби и цена-счетоводна стойност след една трудна година.

Bard също споменава Amazon, но препоръчва Apple, Tesla (може би не е изненадващо) компанията майка на Google Alphabet, като отбелязва, че съотношението цена/печалба за всички тях е доста под средните им петгодишни стойности.

Искате нещо да е тайна? Никога не го споделяйте със суперчатбот Някои компании, сред които JPMorgan Chase, вече ограничиха използването на ChatGPT от служителите си

Идея за разрастваща се професионална област?

В наши дни много американци сменят професията си - или по собствено желание с Голямото напускане, или по принуда заради съкращения. ChatGPT препоръчва позиция като анализатор на данни или инженер по машинно обучение.

Bard е малко по-подробен в предложенията си, като предлага медицинска сестра, разработчик на софтуер, мениджър на социални медии или дори монтажник на фотоволтаици.

Кои колежи дават най-висока стипендия?

ChatGPT отговаря: Университетът на Северна Каролина в Чапъл Хил и Университетът "Бригам Йънг" в Прово, Юта.

Bard откроява Вашингтонския университет, CUNY Brooklyn, Purdue, Университета на Флорида в Гейнсвил и Оклахома.

Кой е най-евтиният вариант за почивка през лятото?

Тук Bard не е много полезен, като предлага да се настаните при приятели или семейство или да си организирате "престой", което едва ли е вдъхновяващо. Но ChatGPT има конкретни идеи за лятно пътуване на достъпна цена: Great Smoky Mountains National Park, Myrtle Beach, Южна Каролина, и Остин, Тексас.

Помолих ChatGPT да планира ваканцията ми – ето какво се случиДали чатботът може да предложи посещение на Айфеловата кула в Париж? Отговорът е: и да, и не - поне за ChatGPT

Може ли да се купи щастие с пари?

ChatGPT признава, че парите могат да бъдат фактор за щастлив живот: "Проучванията показват, че до определен момент увеличаването на богатството може да бъде свързано с увеличаване на щастието, тъй като то може да осигури достъп до основни нужди като храна, подслон и здравеопазване, както и възможности за образование и преживявания."

Но Bard смята, че парите в брой няма да ни осигурят крайното удовлетворение, което търсим. "Парите не могат да ви купят самото щастие", казва той. "Щастието е състояние на духа, което идва отвътре. То не е нещо, което може да се купи или продаде."