Тримесечие след рекордните съкращения инвеститорите в американските технологични гиганти за първи път ще могат да проверяват дали ограничаването на разходите са увеличили печалбите им, докато компаниите подчертават как изкуственият интелект ще бъде следващият двигател на растежа им.

Microsoft, Alphabet - компанията майка на Google, Meta Platforms - собственик на Instagram, и Amazon отчитат тримесечни резултати тази седмица. Заедно трите компании притежават пазарна капитализация от над 5 трилиона долара, или над 14% от стойността на индекса S&P 500, посочва Reuters.

Анализаторите очакват печалбите на Microsoft, Alphabet и Meta да нараснат средно с 4,5% спрямо предходното тримесечие, докато при Meta очакванията са за скок от 11,8%, сочат данни на Refinitiv, цитирани от агенцията.

Трите технологични гиганта, заедно с Amazon, обявиха, че в периода между ноември и март ще съкратят 70 000 работни места в условията на бързо отслабваща икономика след бума на наемане на служители, предизвикан от пандемията. Meta от своя страна обяви два кръга от съкращения.

Amazon, която отчете голям спад в печалбата за четвъртото тримесечие заради инвестицията си в губещия пари производител на електрически превозни средства Rivian Automotive, се очаква да обяви печалба за първото тримесечие, която да бъде осем пъти по-голяма в сравнение с предходното.

Няма червени флагове в корпоративните отчети според стратези на УолстрийтТърсенето и маржовете, които се задържат стабилни, ще подкрепят ралито на технологичните акции, смятат от Fundstrat

Очаква се също така компаниите да предоставят актуална информация за усилията си в областта на изкуствения интелект - тенденция, която се забелязва от последното тримесечие, когато главните изпълнителни директори изпълниха отчетите си с новини за технологията.

"Ако през последното тримесечие посланието на големите технологични компании беше свързано с ефективността и подобряването на крайните резултати, през това то вероятно ще бъде по-далновидно, свързано с огромния потенциал на изкуствения интелект", казва Андрю Липсман, анализатор в Insider Intelligence, пред Reuters.

Microsoft интегрира технологията ChatGPT на OpenAI в своята търсачка Bing, с което се изправи срещу пазарния лидер Google.

Google отговори с публичното пускане на своя чатбот Bard.

Подразделението за облачни услуги на Amazon - AWS, най-голямото в света, пък пусна набор от технологии, целящи да помогнат на други компании да разработват свои собствени чатботове, подкрепени от изкуствен интелект, а Meta публикува модел, който може да избира отделни обекти от дадено изображение.

Стратегия или глупост - какво стои зад уволненията в технологичния секторЕдно от обясненията е, че по този начин компаниите намаляват разходите си, но има и друго

"Това е нещо като нож с две остриета, защото има сериозен натиск върху тези компании да подобрят паричните си потоци в условията на забавяща се икономика", казва и анализаторът на Itau BBA Тиаго Капулскис. "Има очаквания, че компаниите биха могли да създадат или да направят още повече с помощта на изкуствения интелект и всеки технологичен инвеститор очаква това."

Бизнесът с облачни услуги на технологичните гиганти също се връща към стабилност, посочват анализаторите, което се отразява и на техните акции. Тези на Microsoft и Alphabet са нараснали с 19% досега през тази година, а Apple и Amazon могат да се похвалят с ръст от съответно 28% и 23%.

При Meta нещата са още по-впечатляващи – ръст от 77%.

Най-голямата компания в света, Apple, която трябва да отчете приходите си на 4 май, се сблъсква със забавяне на търсенето на iPhone и MacBook, тъй като потребителите ограничават разходите си заради несигурната икономическа обстановка, посочват в заключние от информационната агенция.