Гражданите на Испания притежават най-влиятелния паспорт в света.

Това са изводите от класацията на уебсайта за визова информация VisaGuide.World, цитирани от Euronews.

Европейската страна изпреварва Сингапур, който заемаше първото място в популярния Henley Passport Index, публикуван през октомври.

Япония, която заема 15-о място, е единствената неевропейска държава, която влиза в топ 20 на индекса на VisaGuide.World.

Германия заема трето място, следвана от Италия, Франция, Нидерландия, Финландия, Швеция, Норвегия, Дания, Чехия, Португалия, Унгария и Люксембург.

Австрия е на 16-то място, а Швейцария, Белгия, Ирландия и Полша допълват Топ 20.

Само с квота и въглероден паспорт: Идва ли краят на пътешествията без планТуризмът генерира около една десета от емисиите на парникови газове, които са причина за климатичната криза

Как VisaGuide.World класира паспортите

Както тримесечният Henley Passport Index, така и паспортният индекс на VisaGuide.World изследват броя на дестинациите, до които притежателите на паспорти имат достъп без виза.

VisaGuide.World взема предвид и други фактори, като за всяка дестинация създава "оценка на значимостта на дестинацията".

Тя отчита вида на политиката за влизане в страната, която се прилага по отношение на паспорта - безвизов режим, ЕТА, виза при пристигане, електронна виза, одобрена от посолството виза, пътуване без паспорт или забрана за влизане.

Освен това се присъждат точки за БВП на страната, нейната глобална сила и развитието на туризма.

Безвизовият достъп до държава с висока оценка на значимостта на дестинацията носи на паспорта повече точки в индекса, отколкото влизането в държава с ниска оценка.

Кои нации разполагат с най-влиятелните паспорти в света?Растящите случаи на коронавирус по света продължават да затварят граници, а международните пътувания са мечта за бъдещето

Henley Passport Index все още не е публикувал последната си класация.

През октомври той посочи Сингапур на първо място, следван от Япония на второ място и Финландия, Франция, Германия, Италия, Южна Корея, Испания и Швеция на трето място, единствено въз основа на броя на дестинациите, които могат да посетят без виза.

Къде могат да пътуват без виза притежателите на испански паспорти?

От декември 2023 г. притежателите на испански паспорти могат да пътуват до 160 държави и територии без виза.

Въпреки че притежателите на сингапурски паспорти могат да пътуват в 164 държави, Испания печели точки заради многото места, които може да посети само с лична карта в рамките на Европейския съюз.

Притежателите на сингапурски паспорти имат безвизов достъп до 15 държави, до които Испания няма достъп.

Сред тях са Буркина Фасо, Камбоджа, Кот д'Ивоар, Куба, Джибути, Гана, Гвинея, Индонезия, Кения, Лаос, Мианмар, Руанда, Танзания, Уганда и Зимбабве.

Край на безплатното пътуване в Европа: Въвеждат нови такси за чужденциСистемата ETIAS е създадена по модела на програмата за безвизово пътуване ESTA, която беше въведена през 2009 г. от САЩ

Междувременно Испания има достъп до 11 държави и територии без визи, а Сингапур - не.

Сред тях са Фолклендските острови, Маршаловите острови, Палау, Сао Томе и Принсипи, Сейшелските острови, Соломоновите острови, Тимор-Лесте, Тонга, Тувалу, Украйна и Венецуела.

VisaGuide.World не посочва "оценката за значимост на дестинацията" на всяка държава, но тя също може да повлияе на резултата от индекса.

Германия има безвизов достъп до същите 160 държави като Испания (като двете държави се приемат взаимно), но Испания се ползва от лесното получаване на виза при пристигане в Папуа Нова Гвинея и Того, докато Германия трябва да кандидатства за електронна виза.