Кои нации разполагат с най-влиятелните паспорти в света?

2768
Кои нации разполагат с най-влиятелните паспорти в света?

© Pixabay

Растящите случаи на коронавирус по света продължават да затварят граници, а международните пътувания са мечта за бъдещето.

Японците обаче имат малко по-голям шанс за пътуване спрямо останалите нации по света, след като паспортът им се оказа най-влиятелен според последния тримесечен ъпдейт на Henley & Partners Passport Index (временните ограничения, въведени заради COVID-19, не са взети предвид).

Притежателите на японски паспорт могат да посетят 191 държави без виза.


Азиатската държава заема първото място в класацията еднолично или го споделя със Сингапур в продължение на три последователни години, припомня T+L.

Сингапурският паспорт е на второ място с безвизов достъп до 190 държави. На трето място попадат Южна Корея и Германия с достъп до 189 страни

Четвъртото място с възможност за посещение на 188 дестинации без виза се споделя от Италия, Финландия, Испания и Люксембург, докато петото място (безвизов достъп до 187 държави) си поделят Дания и Австрия. На шестото място са Швеция, Франция, Португалия, Холандия и Ирландия (безвизов достъп до 186 държави).

САЩ са на седма позиция с достъп до 186 държави без виза - място, което споделят с Швейцария, Великобритания, Норвегия, Белгия и Нова Зеландия.

България заема 18-а позиция, като прижателите на родния паспорт могат да пътуват безвизово до 171 страни.

В самото дъно на списъка са Сирия, Ирак и Афганистан, всяка с достъп без виза до по-малко от 30 държави.

Как да се преместите в Швеция И да получите гражданство там

„Само преди година всичко показваше, че нивата на глобална мобилност ще продължат да се повишават, свободата на пътуване ще се увеличава, а притежателите на влиятелни паспорти ще се радват на по-безпрепятствен достъп от всякога“, казва д-р Кристиан Х. Каелин, председател на Henley & Partners и основател на Passport Index, се казва в изявление.

„Коронавирусът отмени тези прогнози и тъй като ограниченията започват да се вдигат, резултатите от последния индекс напомнят какво, всъщност, означава силата на паспорта в свят, завладян от пандемията,“ посочва тя.

За да състави класацията, компанията разглежда данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), която разполага с най-голямата база с информация за пътувания в света, придружена от собствени изследвания.

Henley & Partners Passport Index не е единственият подобен индекс. Arton Capital също съставят подобна класация в реално време.

В нея в момента първото място се държи от Германия, следвана от Швеция, Финландия и Испания на втора позиция.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg