Как да се преместите в Швеция

96720
Как да се преместите в Швеция

© pixabay.com

Преди дни президентът Тръмп цитира несъстоял се терористичен инцидент в Швеция като доказателство за връзката между световния тероризъм и бежанците.

Скандинавската страна не успя да разбере за кой случай става дума (По-късно Тръмп обясни, че е коментирал доклад за криминалната обстановка в Швеция, който е гледал ден по-рано по Fox News.). Всъщност, в идилична Швеция живеят едни от най-щастливите хора на планетата, тъй като страната предлага отлични условия на живот – платен отпуск по майчинство, ефикасна здравна система, прекрасна природа. Те са причина хиляди хора да имигрират ежегодишно.

Кандидатстването за гражданство изисква да живеете в страната в продължение на 5 години и да имате „доказана“ идентичност – което означава, че трябва да свикнете със зимната тъмнина.


За тези от вас, които не са родени в Швеция, ето кои са стъпките как да станете гражданин на страната.

Трябва да сте навършили 18 години – освен ако не познавате някого

Изискванията по отношение на възрастта са строги, но за децата има леки облекчения.

Родителите на деца под 12-годишна възраст могат да кандидатстват тяхното дете да получи гражданство, стига те вече да са шведски граждани. Децата над 12-годишна възраст трябва да подпишат формуляр, декларирайки че искат да станат граждани на страната.

Щом едно дете навърши 15 години, то трябва да докаже, че живее в Швеция от поне 3 последователни години и се е „държало добре“, гласи информация на Имиграционната служба на страната.

Кои са най-желаните паспорти в света? Паспортът позволява на хората да бъдат граждани на света, но за някои той работи по-добре, отколкото за други

Бъдете готови да се идентифицирате

Паспорт или подобен документ задължително със снимка в него е напълно достатъчен.

В алтернативния случай роднина или партньор може да гарантира за идентичността ви, стига те вече да са шведски граждани. Според Имиграционната служба, за да може партньорът в живота ви да удостовери идентичността ви, двамата трябва да сте били заедно още преди да се преместите в Швеция.

Партньорът трябва да познава вашето минало, за да може идентичността ви да бъде потвърдена без никакво съмнение.

Трябва да живеете постоянно в Швеция

Ако планирате да прекарате повече от 90 дни в Швеция, по работа, във връзка с ученето или стартирането на бизнес, трябва да подадете заявление за разрешение за пребиваване.

Това впоследствие ще ви помогне да станете гражданин на страната.

Имате постоянно жителство вече 5 години

Ако искате да бъдете истински швед – гражданин, трябва да докажете, че дълго време пребивавате в страната.

Има определени условия, според които можете да намалите този 5-годишен срок. Такова е: от 2 години вече живеете с шведски гражданин на друго място. В този случай ви остават само 3 последователни години, през които да живеете в Швеция.

Трябва да сте се държали добре

Шведите са кристално ясни: Гражданите трябва да спазват закона.

За да станете шведски гражданин, трябва да се държите добре през целия период на живеене в страната, казват от Имиграционната служба. Властите дори вземат предвид наличието на задължения в страната, криминалните прояви, всякакви рискове за сигурността и т.н.

Научете шведски (дори и технически да не се налага)

Шведите нямат проблеми с говоренето на английски език. Първо, това им създава удобство, но може да бъде и препятствие, ако искате напълно да се интегрирате – тогава трябва да научите шведски, за да разберете шведската култура.

Шведският език е доста труден. Добрата новина е, че не се налага да го знаете перфектно.

Обмислете записване на езиков курс.

Пригответе се за много кафе

Шведите са трудолюбиви хора, но не могат да изкарат работния ден без една-две почивки.

Всеки ден те сядат на по чаша кафе и нещо сладичко за хапване. Това е традиция, позната като fika. Свързана е със социализацията, а тя е ключова за разбирането на шведската култура.

Купете си качествено палто и се подгответе за мрачните дни

Шведските лета могат да предложат 20 часа дневна светлина. По време на зимните месеци обаче нощта обгръща страната.

Тези продължителни часове на тъмнина са съпроводени от доста ниски температури, затова се налага да приемете факта, че ще ви липсва слънцето.

Добрата новина е, че Швеция е красива страна дори в тъмното.

Не носете странни дрехи

През повечето време дънките ще ви свършат перфектна работа. Затова вземете в куфара един костюм, една рокля - те са достатъчни, не забравяйте, че през повечето време е студено.

Започнете да устройвате новия си живот

Ikea е магазин за мебели и домашни потреби, който предлага на ниска цена разнообразие от продукти. Прекрасно място, от което да започнете устройването на новия си живот.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg