С 1.23 млрд. ежедневни потребители, присъствието във Facebook се превръща в необходимост за хората, които искат да упражняват влияние. Мнозинството от световните лидери отдавна са го разбрали, пише френският вестник Les Echos.

Според голямо изследване, осъществено от PR агенцията Burson-Matrsteller, 87 на сто от 193-те държави, представени в ООН, притежават аватар в социалната мрежа. Но 87 държавни глави, 80 премиери и 55 министри на външните работи имат и лична страница, която в повечето случаи е по-популярна от съответните им институции.

Първият световен лидер, който си направи страница във Facebook, беше Барак Обама през 2007 г. По това време още сенатор от Илинойс, бъдещият американски президент разбра значението на медиите и превърна Facebook в предизборен инструмент, който му позволи да мобилизира потенциални избиратели и граждани.

Към 1 февруари 590-те лични и институционални страници във Facebook на световни лидери са събрали 311 милиона абонати.

Най-популярните ръководители

Във Facebook популярността на една страница се оценява според броя на абонатите, т.е. всички хора, които следват въпросната страница. Златният медал отива при Нарендра Моди, който има цели 40 милиона абонати. Неговата лична страница далеч изпреварва институционалната – тази на премиера на Индия, която има три пъти по-малко абонати.

На второ място е Доналд Тръмп с 20 милиона абонати. Той ги спечели най-вече по време на предизборната си кампания през 2016 г. В този период броят им се утрои и достигла близо 17 милиона души. Предвид изключителното увеличаване на броя на абонатите, „той може да се превърне в най-следвания световен лидер през 2017 г.“, смята Burson-Marsteller.

На четвърто място е йорданската кралица Рания с близо 11 милиона абонати, следвана от турския президент Реджеп Ердоган с близо девет милиона. В топ десет попадат още страниците на египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, на камбоджанския премиер Хун Сен, на президента на Индонезия Джоко Уидодо и на президента на Мексико Енрике Пеня Нието.

В Европа след Ердоган най-популярни са британското кралско семейство, германският канцлер Ангела Меркел, румънският президент Клаус Йоханис, руският премиер Дмитрий Медведев и албанският премиер Еди Рама.

Кои управляват сами страниците си?

Някои ръководители предпочитат да общуват лично с абонатите си, като президента на Хондурас Хуан Орландо Ернандес. Той сам публикува видеа чрез Facebook Live, заснети от собствения му смартфон. И успехът им не е за подценяване – всяко видео привлича стотици хиляди зрители.

Албанският премиер Еди Рама, датският му колега Ларс Льоке Расмусен и външният му министър Андерс Самуелсен, както и премиерът на Сингапур Лий Хсиен Лонг, също нямат асистенти, които да управляват Facebook страниците им.

Най-активни в социалните мрежи

Държавниците, които използват трескаво клавиатурата, не са обичайните заподозрени. На първо място е етиопското правителство, което е правило средно по 29 публикации на ден през 2016 г. Ръководителите на Ботсвана и Хондурас са не по-малко активни със съответно 28 и 23 публикации на ден.

За сравнение, потребителите на социалната мрежа публикуват средно 1.84 поста дневно, сочат данните на Burson-Marsteller. 590-те лидери са публикували общо 398 982 поста през 2016 г., или около 401 поста на човек на година.

Колкото до съдържанието, Етиопия публикува главно снимки – близо 10 000 миналата година. Тази тенденция следват и другите ръководители. 55% от всичките им публикации във Facebook са снимки.

Най-популярната публикация

За 2016 г. палмата на първенството държи Барак Обама. На Великден американският президент публикува семейна снимка, която събра 3.2 млн. харесвания. Нарендра Моди е на второ място с публикуването на три негови снимки в компанията на майка му. Те събраха 1.8 „интеракции“ (харесвания, споделяния и коментари).

На трето място отново е Обама с известното му видео с Вирджиния МакЛаурин - стогодишна жена, която танцува с президента по повод месеца, посветен на афро-американското население на САЩ.

Семейните снимки като цяло пораждат най-голям ентусиазъм сред интернет потребителите, особено когато са свързани с кралските семейства на Швеция, Норвегия, Монако, Холандия и, разбира се - Великобритания. Същото се отнася и за снимките, публикувани по време на религиозни празници, независимо дали са християнски, мюсюлмански, еврейски или хиндуистки.

Кои държавни лидери са абонати помежду си

Руският външен министър следва най-много световни лидери – общо 57. Той е абониран и за личната страница на Доналд Тръмп. На второ място е непалският външен министър с 39. Президентството на Панама, както и хърватското правителство следват по 29 страници на други държавници и институции.

Макар Доналд Тръмп да се радва на огромна популярност, малцина са държавните ръководители, които го следват. Само Борис Джонсън и британското външно министерство на абонати на новата президентска страница на Тръмп.

Липсата на интерес е взаимна. Доналд Тръмп не следва нито един световен лидер. Единственият му институционален абонамент е за страницата на Даниел Скавино-младши, новия директор на социалните мрежи на Белия дом. За сметка на това новоизбраният американски президент следва страниците на децата си, както и на многобройните си компании в света.