През август 2022 г. живеещата в Лос Анджелис Хелън Джао напуска мечтаната си работа с цел да излекува бърнаута и да намери щастие отвъд кариерата.

Прекарва година и половина (и харчи $34 000) в изследване на Южна Америка и Азия, както споделя пред CNBC, където е работила като автор и продуцент на видео съдържание.

През първите няколко месеца се впуска към предварително набелязани дестинации, ходейки до заснежени върхове и ледникови езера в Патагония и къпейки се в топли води в Тайланд.

„Тръпката обаче бързо изчезна. Стоях на крайбрежните скали на южнокорейския остров Чеджу и почувствах апатия. Докато обикалях Япония, надничах с ревност към лаптопите на клиентите в Starbucks“, разказва Джао.

„Живеех мечтата си, но се чувствах кухо. Тогава разбрах, че съм променила обстоятелствата, но не и състоянието на ума си“, признава тя и посочва най-голямата грешка, която може да направите по време на такава дълга ваканция:

Да подходите към отпуската си по същия начин, по който сте подхождали към кариерата си – като работохолик.

„Упоритата работа в преследване на повече успех и престиж ме беше превърнала в тревожен и объркан човек, неспособен да живее в настоящето“, споделя Джао. „Сега правех същите грешни стъпки, като пътувах по щателно планиран и изпълнен с десетки дестинации график, за да мога да нося техния брой като почетна значка – както пътуващите инфлуенсъри, на които завиждах“, допълва тя.

Всеки, попадал в подобна ситуация, вероятно си е давал сметка, че трябва да промени нещо, ако иска да се наслаждава на почивката си.

Хелън Джао споделя своите три ключови стъпки, които предприема, за да трансформира както ваканцията си, така и живота си, и за да намери баланс между благосъстоянието и амбицията.

1. Изместете фокуса

„Чувствах се победена, лежейки в леглото в Токио и оплаквайки това, което трябваше да бъде моят голям житейски план: нямаше как да отметна това огромно количество дестинации в списък с общо 34 държави“, разказва Джао.

Нейното първоначално намерение е било „да се напътува мксимално“, за да може като се прибере обратно, да се фокусира върху кариерните си цели и „семейното планиране“.

„Именно моето прегаряне ми даде яснотата, от която се нуждаех, за да съкратя наполовина списъка с дестинации и да се насоча към качеството пред количеството. Какъв беше смисълът да видя толкова много места, ако не ми харесат истински?“, пише Джао.

Така тя се отказва от желанието да разказва на хората, че е била в над 50 страни. „Приех, че ще продължа да пътувам по-късно в живота си – ако искам и ако преценя, че няма проблем това да означава по-малко време за преследване на професионални цели.“

Да се научите как да опредете приоритетите, свързани с благосъстоянието, означава да се откажете от контрола и от показателите, за които смятате, че определят вашата самооценка е една от тезите на авторката.

„Започнах да измервам успеха чрез моментите, в които се чувствам наистина жива, в мир със себе си и свързана с другите, вместо с количествено измеримите постижения, правещи моята онлайн биография по-впечатляваща.“

2. „Пропуснете“ горещите точки

„Научих се да пренебрегвам FOMO фактора в полза на това да се вслушвам в нуждите си, дори ако това означаваше „да пропусна“ много от най-нашумелите в Instagram съвети за добро прекарване“, споделя още Джао.

„Вместо да пътувам два часа до рая за планински туризъм Пай, Тайланд, останах в Чианг Май, за да чета статии в очарователни кафенета. Вместо да се впусна в обиколка на Карибския остров от Картахена, Колумбия, избрах да спя дълго след бурна нощ, в която танцувах с приятели“, продължава тя.

Така започва искрено да се наслаждава повече на всичко, което прави: Защото дава приоритет на това да търси радост пред задължаващото чувство да прави всички онези неща, за които е смятала, че ще я направят по-завършена пътешественичка.

3. Откажете се да печелите пари, докато пътувате

През първите няколко месеца от пътуването си Джао често остава будна до късно, за да формулира и представя идеи за истории като журналист на свободна практика. Отчаяно се опитва да поддържа връзка с работата су, тъй като самочувствието ѝ зависело силно от нея.

„Опитите да изпълнявам няколко задачи едновременно ми носеща още по-тежко прегаряне“, споделя тя.

„Напълно се отказах от работата на свободната практика. Вместо това се фокусирах върху теми, които нямах енергия да изучавам, докато работех на пълен работен ден: история, геополитика, инвестиране в недвижими имоти. За първи път от години се почувствах като любопитен човек, който изучава света, вместо като пчела работничка, чиято стойност е определяна от собствената ѝ продуктивност.“

Да развие пълноценна идентичност, напълно изключена от работата, помага на Джао да започне да намира време за почивка и игра, без да се чувства виновна.

„Така мога да подходя към работата си с повече жизненост и свежи идеи“, казва тя, вече завърнала се в Лос Анджелис, и допълва: „Уча се да култивирам този нов пълноценен живот, дори когато не работя мечтана работа или не пътувам по света.“

Целият разказ на Хелън Джао е тук.