Все повече семейни жени и мъже резервират самостоятелни пътувания, които се превъръщат в процъфтяващ бизнес за туристическата индустрия на големи пазари като САЩ.

През 2023 г. хората на възраст 55 и повече години са пътували без половинката си с 46% повече, отколкото хората от тази възрастова група през предходната година, според Доклада за пътуванията на потребителите в САЩ на групата за пазарни проучвания Phocuswright, цитиран от The Wall Street Journal.

Тези потребители резервират самостоятелни приключения като африканско сафари или круиз до Антарктида, казва Уенди Марли, съветник по пътуванията в Northeast.

Повечето самостоятелни пътници все пак са жени, твърдят туристическите компании.

Те са мотивирани да видят света, дори ако съпругът им не се интересува от дестинацията. Освен това, се радват на нови приятелства и на чувството за свобода от самостоятелното пътуване.

Сладкият живот на DINK: Двойките без деца, които харчат за каквото си искатТрендът започва да оформя амбициозна класа от млади двойки, съжителстващи без наследници и готови да изживеят мечтите си

"Не е нужно да съобразявате плановете си с друг човек - ако искате да ядете фалафел три пъти на ден, можете да го направите", казва пред WSJ Лиза Зеринг, 62-годишна писателка.

Тя е пътувала сама до Франция за 60-ия си рожден ден и планира самостоятелно пътуване до Бали тази пролет. Съпругът ѝ също обича да пътува, но тъй като работи много, представата му за почивка е релаксиращо бягство от напрегнатото ежедневие.

Лиза допълва, че самостоятелните пътувания са укрепили брака й, защото всеки партньор вижда любимия си човек удовлетворен и щастлив.

Какво означава за бъдещето на туризма бумът на соло пътешественичките Стартиращи фирми осъзнават, че пазарът за жени, които предпочитат соло приключения, е недостатъчно обслужван

Процентът на женените, които резервират екскурзиите си сами, постоянно се увеличава от 2007 г. насам, посочват от Road Scholar, организация с нестопанска цел за образователни пътувания за възрастни хора.

През 2022 г. поне 60% от самостоятелните туристи на организацията са били женени.

Пътуващите жени, отговорили на проучването на Road Scholar през 2023 г., казват, че в някои случаи съпругът им не се интересува от пътуването или няма физическа възможност.

Синди Граунке, 71-годишна пенсионерка от Ричмънд, Вашингтон, обича президентската история и литература, затова се включва в пътувания на Road Scholar без 51-годишния си съпруг. Вместо това, той избира риболовния туризъм.

Да обикаляш света екстремно - съвети за напреднали пътешественициОнлайн общност за екстремни пътешественици съветва как да обиколите света

Някои се отправят сами на крос-кънтри пътешествия с мотоциклет или на дълги разстояния само с раница на гърба. Други се присъединяват към организирани туристически групи, които отговарят на специфични интереси.

Лиз Мърсър пътува често в работата си като генерален мениджър на винарна в долината Напа и не се страхува да седне на бара сама, да говори с непознати и да иска от местните препоръки.

Смята, че щом може да пътува самостоятелно по време на служебните си пътувания, може да приложи тази философия и при личните и тази пролет планира да прекара няколко дни самостоятелно в Истанбул и Цюрих.

Сингъл туристите споделят, че понякога плащат повече за единични стаи, но често спестяват в сравнение с разходите за два полета и храна. Ако един от партньорите остане вкъщи, за да се грижи за домашните любимци, това също помага за намаляване на общите разходи.

Сицилиански тайни: Ресторанти, плажове и музеи, които много хора пропускатИскате ли да видите най-доброто от слънчевия италиански остров и да избягате от тълпите?

40-годишната Лора Блакер, която работи в HR сферата, планира да прекара 14 седмици сама в Европа тази година, посещавайки 10 различни държави.

Тя споделя, че не е пътувала много през 20-те си години, защото със съпруга ѝ се оженили млади и имали три деца. Последните три години прекарва в грижи за болната си майка. След смъртта й Блакер отново изпитва желание да се наслаждава на живота, а семейството ѝ напълно я в подкрепя в плановете.

"Това ще бъде моето пътуване от типа "Яж, моли се, обичай. Макар че под любов очевидно нямам предвид да си намеря някого. Имам предвид любов към себе си", допълва тя.