За някои хора идеалната почивка включва озонотерапия за $1200 или тест за ранна диагностика на рак за $1800.

Наречете го ваканция за дълголетие. Онези, които искат да подобрят здравословното си състояние, се стремят към ваканции, които ще им помогнат да се предпазят от болести по-дълго време. Тенденцията е част от по-широкия интерес към дълголетието, който често се простира отвъд традиционната медицина, пише Wall Street Journal. Тези скъпоструващи пътувания и процедури стават все по-популярни, тъй като в световния пазар на уелнес туризма се наливат много пари.

Гостите на елитни курорти вече могат да се подложат на биологични изследвания на възрастта, интравенозни вливания с витамини край басейна и терапия със стволови клетки. Цените варират от стотици долари за инжекции и инфузии до десетки хиляди за по-инвазивни интервенции, които надхвърлят стандартните уелнес предложения като йога, масажи или процедури за лице.

Някои вдъхновени от дълголетието пътувания се фокусират върху процедурите, а други се съсредоточават повече върху социалните или лайфстайл промени. Това включва програми, които обещават да научат пътуващите на тайните на столетниците.

Миналата година 66-годишният Марк Бласкович дава $4500 за петдневна екскурзия, посветена на „сините зони“" – места като Сардиния, Италия и Окинава, Япония, където голям брой хора живеят поне до 100 години. Бласкович казва, че е искал да премине към по-здравословен начин на живот, тъй като е започнал да усеща последиците от стареенето.

Избира ритрийт в Modern Elder Academy в Мексико, където посещава семинари за силата на подкрепящите взаимоотношения, преминаването към растителна диета и включването на естествени движения в ежедневието му.

„Интересувах се от дълголетието и се опитвах да разбера как да живея по-дълго и по-здравословно“, споделя Бласкович.

Витамини и озон

Когато по време на семейна ваканция през 2022 г. Кристи Мензийс забелязва медицински сестри зад завеса във Four Seasons Resort Maui на Хавайските острови, тя предполага, че те правят тестове за Covid-19. Оказва се, че инжектират гостите с витамин В12.

40-годишната Мензийс – управител на туристическа агенция, ходи клиниката за дълголетие между посещенията на плажа, басейна и детския клуб, където се обляга в кожен стол и получава 30-минутна инфузия с витамин В12. „Инвестирате в благосъстоянието си, в здравето си, в тялото си“, казва тя и добавя, че след вливанията се чувствала по-енергична.

Курортът разширява предложенията си, след като през 2021 г. открива център за дълголетие. Многодневен пакет от процедури, включващ озонотерапия, терапия със стволови клетки и вливане на „фонтан на младостта“, струва $44 000. Според Пат Макозак, старши директор на СПА центъра в курорта, около половин дузина гости са се изръсили за този пакет, от представянето му миналата година. Посетителите могат да си направят и кръвен тест за ранно откриване на рак срещу $1800.

Особено популярна е озонотерапията, която включва взимане на кръв, разтваряне на озонов газ в нея и връщането ѝ в организма чрез интравенозно приложение, казва Макозак. Обикновено процедурата се извършва от регистрирана медицинска сестра, отнема до един час и струва $1200.

По данни на неправителствената организация Global Wellness Institute през 2024 г. се очаква този пазар да надхвърли $1 трилион, спрямо $439 милиарда през 2012 г. Около 13% от пътуващите американци са участвали в СПА или уелнес дейности по време на ваканцията си през последните 12 месеца, според проучване на групата за пазарни изследвания Phocuswright за 2023 г.

По-рано тази година веригата Canyon Ranch, която има множество уелнес курорти в цялата страна, представи петдневна програма „Longevity Life“, започваща от $6750. Тя включва коучинг на здравословното състояние, сканиране на костната плътност и сесии за духовност и хранене, насочени към дълголетието.

Идеята е хората редовно да се връщат, за да следят напредъка си, казва Марк Ковач, вицепрезидент по здравето и ефективността.

Какво казват лекарите

Лекарите призовават за предпазливост. Те отбелязват, че много от предлаганите лечения вероятно не са одобрени от Агенцията по храните и лекарствата и в най-добрия случай предизвикват плацебо ефект, а в най-лошия – могат да навредят. Процедурите, които включват пробиване на кожата – като озонотерапия или интравенозно вливане, крият риск от инфекция, замърсяване и реакция към лекарствата.

„В момента няма нито едно доказано лечение, което да удължи живота на здрав човек ", казва д-р Марк Лофман, семеен лекар в Чикаго. „Ако звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така“, допълва той.

Някои проучвания на определени неинвазивни оздравителни процедури – като сауни или студени потопи, показват, че те могат да помогнат на хората да се чувстват по-малко напрегнати, временно да облекчат болката им или да подобрят съня им.

Линда Тру, политически анализатор в Сан Франциско, прекарва един ден в уелнес центъра RAKxa по време на посещение на семейството си в Тайланд през февруари. 46-годишната Тру отказва по-медицински звучащите предложения –например интравенозно вливане, и избира традиционен тайландски масаж, който включва огън и се рекламира като „детоксикираща терапия“.

„Хората искат да харчат пари за неща, за които смятат, че биха били полезни“, казва д-р Тамсин Люис, медицински съветник в RoseBar Longevity в Six Senses Ibiza – клуб за дълголетие, открит миналата година, чието меню включва предложения като криотерапия, инфрачервена сауна и интравенозно лечение „Longevity Boost“.

Според RoseBar има солидни доказателства, че намаляването на стреса допринася за дълголетието, а Люис казва, че не дава фалшиви обещания за ефикасността на процедурите. По думите на Ковач Canyon Ranch използва най-новите научни постижения и лични данни, за да изготвя препоръки, базирани на доказателства.

Джаклин Сиена Индия е собственик на компания за ултралуксозни пътувания, която обслужва хора с нетно състояние над 100 милиона долара, много от които отдават приоритет на дълголетието, казва тя. Планирал пътувания за клиенти до „сините зони“, където има голям брой столетници. През февруари компанията ѝ организира за тричленно семейство едноседмичен престой в Окинава, включващ ежедневна медитация, лечебни масажи и курсове по готварство, на стойност $250 000.

Индия казва, че поддържането на начин на живот, ориентиран към дълголетието, изисква повече от едно лечение и е непосилно за повечето хора.

Според лекарите е по-вероятно пътуващите да извлекат ползи за здравето си, ако се съсредоточат върху една обща цел на почивката – просто да се отпуснат.

Доц. д-р Карън Студър, лекар по превантивна медицина в Loma Linda University Health, казва, че понижаването на стреса е свързано с безброй краткосрочни и дългосрочни ползи за здравето. „Възможно е това, което скъпите процедури ви дават, да е просто естествен ефект от факта, че сте на почивка, разтоварвате се от стреса, храните се по-добре и спортувате повече“, смята тя.