Изплащането на дивидент за първи път е голямо събитие за гигантска компания, която се е фокусирала върху възможно най-бързия растеж, без да се притеснява за периодичните парични плащания към своите акционери. Затова е много важно, когато две от най-ценните американски компании – Alphabet и Meta обявят, че ще започнат да изплащат дивиденти на своите акционери, както направиха наскоро.

Между тях Alphabet (четвъртата по стойност компания в САЩ) и Meta (№ 6 по стойност) ще изплащат на акционерите си парични дивиденти в размер на над 14 млрд. долара годишно. Дори в тези инфлационни времена това са много пари, коментира Fast Company.

А можете ли да предположите кои ще са най-големите индивидуални получатели на тези дивиденти? Хората, които са основали тези компании.

Разбира се, в продължение на много години основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж са вземали по 1 долар заплата, а Марк Зъкърбърг е правил същото в Meta, според документите на Комисията по ценните книжа и борсите, въпреки че основателите притежават акции на стойност стотици милиарди долари. През 2023 г. Зъкърбърг е получил и над 24 млн. долара под формата на "други възнаграждения", включително разходи за личната му охрана.

И сега, като големи акционери, тези основатели ще получат по деветцифрени годишни парични дивиденти. Разбира се, компаниите по принцип не плащат дивиденти основно, за да вкарат пари в джобовете на основателите си, а за да възнаградят акционерите (и евентуално да привлекат нови).

Но дори и за милиардерите стотици милиони долари годишни дивиденти са приятни пари за джобни. Съоснователите на Alphabet Лари Пейдж и Сергей Брин ще получат съответно $311 млн. и $291 млн. от годишния дивидент от 80 цента на компанията, която ще изплати общо $9,25 млрд. общо на всички, които имат дял в нея.

Основателят на Meta Марк Зъкърбърг ще получи $691 млн. от годишния дивидент от 2 долара, който ще изплати $5,44 млрд. на акционерите на Мета.

Нещо повече, дивидентите са данъчно облекчени в сравнение с редовните доходи в САЩ. Максималната федерална данъчна ставка върху дивидентите е 20% в сравнение с 37% за "заработените доходи", като заплати и бонуси. (За разлика от заплатите и бонусите, дивидентите не се приспадат от данъците на компаниите, които ги изплащат).

Хауърд Силвърблат, старши анализатор на индекси в S&P Dow Jones Indices, казва пред Fast Company, че изплащането на дивиденти, които акционерите ще очакват да се увеличат с течение на времето, е знак за увереността на компаниите в себе си.

"Това изисква силна вяра, че бъдещите парични потоци ще покрият дивидентите и ще позволят на компанията не само да покрива разходите си, но и да се развива."

Въпреки че дивидентите на Alphabet и Meta ще генерират над 14 млрд. долара годишно за акционерите, те не са толкова големи спрямо цените на акциите на компаниите. Дивидентната доходност и за двете компании е само около 0,5% - далеч под 5%, които фондовете на паричния пазар носят в наши дни, но със сигурност е по-добре от нищо.

Освен че внасят пари в джобовете на акционерите, дивидентите могат да повишат малко цените на акциите на компаниите, като позволят на инвеститори като пенсионни фондове и фондове за дарения, които нямат право да притежават акции, да ги купят.

Ако се включат още две големи компании - Salesforce и OpenTable - майка на Bookings Holdings, които също наскоро обявиха първите си дивиденти в историята, новите парични потоци от към акционерите възлизат на около 17,5 млрд. долара годишно (ако, разбира се, броят на акциите на компаниите остане същият).

Двете най-големи американски компании по пазарна стойност, които не изплащат дивиденти, са Amazon и Berkshire Hathaway. Наскоро се появиха спекулации, че Amazon ще обяви първия си дивидент. Но това все още не се е случило.

Малко вероятно е Berkshire да изплати дивидент, докато 93-годишният Уорън Бъфет, който упорито обяснява политиката си на отказ от дивиденти, управлява компанията.

Но дори и без дивиденти от Amazon или Berkshire Hathaway, Хауърд Силвърблат изчислява, че при липса на непредвидени пазарни промени компаниите от индекса S&P 500 ще изплатят на своите притежатели дивиденти за около 635 млрд. долара през тази година. Това е с около 7% повече от миналата година, казва той.

Разбира се, този прогнозиран скок в приходите от дивиденти не означава, че цените на акциите няма да паднат. Те обаче са добър предпазен механизъм. А комбинираните 17,5 млрд. долара от новите платци Alphabet, Meta, Salesforce и Bookings правят тази възглавница още по-удобна.