Meta отчете по-добри от очакваните резултати по отношение на печалбите и приходите за четвъртото тримесечие на 2023 и обяви първото в историята си изплащане на дивиденти. Акциите на компанията се покачиха с 14% по време на продължителната търговия.

Основните данни включват печалба на акция от 5,33 долара спрямо 4,96 долара, очаквани от LSEG, известна преди като Refinitiv, и приходи от 40,1 млрд. долара спрямо очаквани 39,18 млрд.

Дневните активни потребители в платформите на компанията са достигнали 2,11 млрд. при 2,08 млрд. очаквани от StreetAccount, а месечните - 3,07 млрд. срещу очаквания за 3,06 млрд.

Apple сложи край на поредицата спадове в приходите, Китай остава проблемПродажбите в Китай продължават да предизвикват тревога у инвеститорите


Средният приход от потребител е 13,12 долара при очаквани 12,81 долара.

Приходите на Meta скачат с 25% през тримесечието от 32,2 млрд. долара година по-рано, което е най-бързият темп на растеж за който и да е период от средата на 2021 г. насам, тъй като пазарът на онлайн реклама продължава да се възстановява. Същевременно разходите на компанията намаляват с 8% на годишна база до 23,73 млрд. долара, а оперативният марж се увеличава повече от два пъти до 41% - ясен знак, че мерките за намаляване на разходите засилват рентабилността.

Нетната печалба нараства повече от три пъти до 14 млрд. долара, или 5,33 долара на акция, от 4,65 млрд. долара, или 1,76 долара на акция, година по-рано.

Meta ще изплати на инвеститорите дивидент от 50 цента на акция на 26 март. Това се случва, след като паричните средства и еквиваленти набъбнаха до 65,4 млрд. долара в края на 2023 г. от 40,7 млрд. долара година по-рано. Компанията обяви и обратно изкупуване на акции на стойност 50 млрд. долара.

Конгресът на САЩ към социалните мрежи: Вашите ръце са изцапани с кръв!Сенатори изслушаха лидерите на водещи социални платформи, искат бързо приемане на законодателство в сферата


Скокът на цената на акциите на компанията продължава ралито от 2023 г., когато те почти се утроиха. Meta достигна рекорд през януари и вдигна пазарната си капитализация с 12% тази година преди отчета за приходите. Към днешна дата тя струва почти 1,2 трилиона долара.

Продажбите на Reality Labs надхвърлят 1 млрд. долара през тримесечието, въпреки че звеното за виртуална реалност отбелязва 4,65 млрд. долара загуби.

"Имахме добро тримесечие, тъй като общността и бизнесът ни продължават да се разрастват", посочва в изявление, цитирано от CNBC, главният изпълнителен директор Марк Зъкърбърг. "Постигнахме голям напредък по нашата визия за развитие на изкуствения интелект и метавселената".

Meta очаква продажбите за първото тримесечие да бъдат в диапазона от 34,5 до 37 млрд. долара. Анализаторите пък предвиждат приходи в размер на 33,8 млрд. долара и разходи през 2024 г. в диапазона от 94 млрд. до 99 млрд. долара.

Акциите на AMD и Nvidia отбелязаха нови рекордни стойности Това отразява продължаващия интерес на инвеститорите към производителите на графични процесори


Към 31 декември броят на служителите на Meta е 67 317, което представлява 22% намаление на годишна база.

Финансовият ръководител Сюзън Ли обясни по време на разговора с анализаторите, че най-големите двигатели на ръста на приходите идват от компании в области като електронна търговия, развлечения и игри.

Част от финансовото възстановяване на Meta през изминалата година се дължи и на китайските търговци на дребно, които увеличават разходите си, за да достигнат до потребителите по целия свят. Бързо развиващите се стартъпи Temu и Shein наливат много пари в реклами във Facebook и Instagram. В четвъртък Ли посочи, че приходите от базираните в Китай рекламодатели са съставлявали 10% от продажбите за годината и 5 процентни пункта от растежа.

Зъкърбърг коментира, че напредъкът в областта на изкуствения интелект е помогнал за укрепването на рекламния бизнес, който расте по-бързо от този на конкурента Google. Във вторник от компанията майка Alphabet отчетоха с 11% по-високи приходи от реклама спрямо предходната година, което е по-бавно развитие от очакванията на анализаторите.

Показанията на Meta идват заедно с резултатите на Amazon и Apple и бележат края на сезона на отчетите на компаниите с мегакапитализация в технологичния сектор. Amazon отчете по-добри от очакваните резултати, като рекламният ѝ бизнес показва непрекъснат растеж. Apple също надхвърли прогнозите, отчитайки ръст на приходите за първи път от една година.

Компаниите с най-висок корпоративен рейтинг в светаСелекцията е изготвена въз основа на анкета сред 620 000 изпълнителни директори, бизнес лидери, инвеститори в частни капитали, банкери, финансисти


Зъкърбърг е категоричен, че Meta ще продължи да инвестира в изкуствен интелект и в изграждането на изчислителната си инфраструктура, за да се справя с по-големи натоварвания. Но този растеж ще се осъществи без значително увеличаване на броя на служителите. По думите му компанията има "голямо изоставане в набирането на персонал", тъй като все още работи по организационните промени, свързани с миналогодишните съкращения, и добавя хора в областите, в които ще се увеличат инвестициите.

Що се отнася до текущите планове на компанията за наемане на служители, той акцентира, че попълненията ще бъдат "относително минимални", защото иска да "запази нещата стройни".

Зъкърбърг, заедно с топ мениджърите на компаниите за социални медии TikTok, X, Snap и Discord, беше изправен пред тежки въпроси от Конгреса на САЩ по време на изслушване в сряда. Членовете на Сенатската комисия по правосъдие обвиниха основателя на Facebook, че е пренебрегнал сериозността на проблема с експлоатацията на деца в семейството приложения на компанията.