Meta се заема все по-сериозно с осигуряването на своето място в нарастващата надпревара в областта на изкуствения интелект.

Главният изпълнителен директор Марк Зъкърбърг обяви, че компанията планира да изгради свой собствен софтуер за изкуствен интелект, известен като AGI. Планът е за AI, който отговаря или надминава човешкия интелект в почти всички области.

Той заяви, че след това компанията планира да го представи на разработчици.

Във видеоклип, публикуван в социалната мрежа Threads на Meta, Зъкърбърг казва, че изграждането на най-добрия изкуствен интелект за чатботовете, създателите и бизнеса изисква по-голям напредък във всички области. "Става все по-ясно, че следващото поколение услуги изисква изграждане на пълен общ интелект."

"Нашата дългосрочна визия е да изградим общ интелект, да го отворим отговорно и да го направим широко достъпен, така че всеки да може да се възползва", добави той.

AI е темата на Давос. Какво означава това за инвеститорите?За да оценим правилно позицията на AI компаниите на пазарите, трябва да вземем предвид както реалното представяне на технологията в рамките на бизнеса, така и това, което вече е включено в пазарните оценки

За да се справи с този тип процесорна мощ, компанията е на път да разполага с около 350 000 чипа за изкуствен интелект на Nvidia до края на годината.

Meta също така планира да се разрасне и да обедини двете си големи изследователски групи за AI - наречени FAIR и GenAI, за да ускори работата на компанията.

Зъкърбърг също така вярва, че визията на компанията за AI и метавселената са свързани, става ясно от думите му.

"Мисля, че до края на десетилетието много хора ще разговарят с изскуствения интелект често през целия ден с помощта на smart очила като това, което изграждаме с Ray Ban Meta."

Умните очила на Ray-Ban и Meta – да виждаш света през изкуствен интелектMeta AI, интегриран в очилата, ще може да отговаря на контекстуални въпроси за заобикалящата ви среда Най-новите очила се захранват от AI и позволяват на потребителите да провеждат разговори, да изпращат съобщения и да правят видеоклипове, без да се налага да ги докосват, отбелязва CNN.

Последното съобщение на Зъкърбърг е едно от най-големите му обещания за развитие на изкуствения интелект. Големите технологични компании, включително Microsoft, Google и Amazon, продължават да споделят нови инструменти на фона на засилената и подновена надпревара в тази индустрия.

Въпреки това някои технологични скептици споделят опасения за това, че те, заедно с нови играчи като OpenAI, могат да създадат непреднамерени вреди с тези революционни продукти, коментира CNN.

По-рано тази година Зъкърбърг заяви, че Meta създава нова "продуктова група на най-високо ниво", която да "ускори" работата на компанията по инструментите за изкуствен интелект.