Бизнесът на Google се разраства с най-бързото си темпо от две години насам, като отчетът за печалбите на компанията-майка Alphabet през април предизвика най-големия скок на акциите ѝ от 2015 г. насам. Това тласна пазарната капитализация на гиганта до над $2 трилиона.

На този фон работещите в Google задават редица откровени въпроси като „защо подобно представяне не се превръща в по-високо заплащане“ и „колко дълго ще бъдат в сила мерките за намаляване на разходите на компанията“, пише CNBC, позовавайки се на коментари, публикувани във вътрешен форум преди обща среща на служителите с главния изпълнителен директор Сундар Пичай и финансовия директор Рут Порат.

„Забелязваме значителен спад в морала, повишено недоверие и липса на връзка между ръководството и работната сила“, се казва в един от коментарите във форума. „Как ръководството планира да отговори на тези опасения и да си възвърне доверието, морала и сплотеността, които са в основата на успеха на нашата компания?“

Google използва изкуствен интелект, за да обобщава коментарите и въпросите на служителите, на които след това ръководителите отговарят в рамките на срещата, отбелязва CNBC.

Висшето ръководство на Alphabet e в отбранителна позиция през последните няколко години, тъй като най-гласовитите служители се възмущават от мерките за връщане в офиса след пандемията, договорите на компанията с военните, свързани с бизнеса ѝ в облака, по-малкото бонуси и продължителния период на съкращения, обхващащ над 12 000 миналата година. Всичко това се случва наред с други съкращения на разходите, които започнаха, когато икономиката се обърна през 2022 г.

Служителите също така се оплакват от липса на доверие и изискване да работят в по-кратки срокове с по-малко ресурси, както и от намалените възможности за кариерен напредък.

Тези вътрешни борби продължават въпреки по-добрия от очакваното отчет за приходите на Alphabet за първото тримесечие, в който компанията обяви и първия си дивидент, както и обратно изкупуване на акции на стойност 70 милиарда долара.

„Въпреки звездното представяне на компанията и рекордните печалби, много служители на Google не са получили значими увеличения на възнагражденията си“, гласи коментар на служител. „Кога заплатите на служителите ще отразяват справедливо успеха на компанията и има ли съзнателно решение те да останат по-ниски поради охлаждащия се пазар на труда?“

Други коментари се фокусират върху приоритетите на компанията, включително огромните ѝ инвестиции в изкуствен интелект.

„Нашият приоритет е да инвестираме в растеж. Приходите трябва да растат по-бързо от разходите“, казва по време на срещата финансовият директор Рут Порат, цитирана от CNBC.

Миналия месец шефът на Google Search Прабхакар Рагхаван заяви на подобна вътрешна среща, посветена на бизнес предизвикателствата пред Google, че „нещата не са като преди 15 до 20 години“ и призова служителите да работят по-бързо. Той каза на екипа си: „Животът не може да бъде безгрижен завинаги.“

Облачният бизнес на Google беше сред звената, чиито мениджъри инструктираха служителите да се движат в рамките на по-кратки срокове, въпреки че разполагат с по-малко ресурси след съкращаване на разходите.

По отношение на темата за упадъка на морала сред служителите, изпълнителният директор Сундар Пичай е казал по време на срещата, че „лидерството носи голяма отговорност, добавяйки, че „това е итеративен процес“.

По думите на Пичай компанията е натрупала твърде много персонал по време на Covid-19 пандемията, а след това е трябвало да промени курса.

Броят на служителите на пълен работен ден в Alphabet се покачи до над 190 000 в края на 2022 г., което е с почти 22% повече от година по-рано и с 40% повече, отколкото в края на 2020 г.

Пичай, който замени съоснователя на Google Лари Пейдж като главен изпълнителен директор на Alphabet през 2019 г., поема своя дял от критиките напоследък за посланията си към работната сила, както и за високите си възнаграждения и бонуси под формата на акции, набъбнали до общо 226 милиона долара през 2022 г.

На този фон служителите на Google задават въпроса „Предвид силните печалби, приключихме ли с намаляването на разходите, включително съкращенията на служители?“, на който Пичай отговаря, че компанията се намира в преход, който включва намаляване на разходите и фокус върху ефективността.

Говорител на Google казва по този повод пред CNBC, че компанията инвестира в най-големите си приоритетни области и ще продължи да наема служители в тези области.

От думите на Пичай от срещата обаче става ясно, че компанията ще е преминала през повечето съкращения през първата половина на 2024 г., но той ще продължи да бъде „много дисциплиниран по отношение на управлението на растежа на персонала през цялата година“.

Това означава ли, че компанията е изправена пред трудни избори по отношение на инвестиции в нови проекти?

„Има голяма нужда да се правят нови неща и в миналото щяхме да ги правим рефлексивно чрез увеличаване на броя на служителите“, казва Пичай. „Сега обаче не можем да го направим заради прехода, в който се намираме.“