Отново наближава моментът, в който Google ще разкрие някои от най-новите си идеи за следващата година по време на най-голямата си конференция за разработчици - I/О. Повечето от големите новини ще дойдат от откриващата презентация на 14 май, която почти сигурно ще ни даде повече информация за Android 15, както и за цял куп актуализации, свързани с изкуствения интелект.

Със сигурност ще има и някои изненади, макар че е твърде вероятно да се наложи да изчакаме до есента, за да получим пълна информация за най-новия флагмански хардуер на компанията.

Както винаги, в мелницата за слухове се появиха редица новини, в които се подчертава какво вероятно ще разкрие технологичният гигант. Engadget събира всички тези очаквания за Google I/O 2024:

Android 15

I/O е преди всичко конференция за разработчици. На нея Google винаги предоставя на разработчиците от трети страни пълната информация за следващата основна версия на Android, за да могат да започнат работа по приложения за нея или да модифицират съществуващите си продукти.

Първите бета версии на Android 15 вече са в общественото пространство. Сред функциите са актуализиран „пясъчник“ за поверителност, частично споделяне на екрана (така че да можете да записвате или споделяте определен прозорец на приложението вместо целия екран) и архивиране на приложенията на системно ниво за освобождаване на място. Има и подобрена сателитна връзка, допълнителни контроли на камерата в приложението и нов режим за енергийна ефективност.

Въпреки това Google запазва по-голямата част от новостите за Android 15 за I/O. Компанията потвърди, че сателитните съобщения ще се появят в Android, и бихме могли да разберем повече за това как ще работят те. Уиджетите за заключен екран могат да бъдат фокус за таблетите, докато за смартфоните се очаква акцентът да падне върху уиджета At a Glance.

Очакват се и новини, свързани с Alexa и ChatGPT.

Слуховете разкриват също така, че може да се появи функция, наречена Private Space, която да позволява на потребителите да засекретяват определени данни и приложения.

Много за AI

Ако пускате по един лев в буркан всеки път, когато някой спомене AI по време на основната презентация, вероятно ще съберете достатъчно пари за почивка. Сигурно е, че Google ще говори за Gemini AI, който може да замени изцяло Assistant. Ако това е така, на I/O може да разберем някои подробности за този преход.

Още през декември беше съобщено, че Google работи по асистент с изкуствен интелект, наречен Pixie, като ексклузивна функция за устройствата Pixel. Твърди се, че Pixie е базиран на Gemini и може да дебютира в Pixel 9 по-късно тази година, така че би било логично компанията да започне да обсъжда това на I/O.

Няма да е изненада, ако научим и за актуализации на генеративния изкуствен интелект за ключови продукти на Google като Search, Chrome, Maps и G Suite. Възможно е също така да се подготвят функции за достъпност и проекти в областта на здравеопазването, базирани на AI.

Междувременно, след като Google отново отложи плана си за премахване на „бисквитките“ на трети страни в Chrome, компанията се очаква да представи AI решение за таргетиране на реклами и да разкаже за всички бъдещи планове в тази посока.

Всичко останало

Пътната карта на I/O предлага известна представа за това какво друго ще обсъжда Google, дори ако тези продукти и услуги не получат непременно ефирно време в основната презентация.

В програмата е заложен панел за бъдещето на Wear OS, който ще включва подробности за „напредъка във формата Watch Face“, така че анализаторите очакват новини за операционната система за смарт часовници. Ще има и актуализации за Google TV и Android TV.

Междувременно екипът на технологичния гигант за квантови изчисления ще говори за това какво е възможно в тази област и ще се опита да отдели фактите от фантастиката. В програмата е включен и панел за Android Auto, в който се загатва за разработки за мултидисплейно и кастинг изживяване в автомобилите.

Какво не се очаква: Pixel 9 или Pixel Fold

Би било голяма изненада, ако Google разкрие Pixel 9 или нов Pixel Fold в началото на годината. Компанията вероятно ще запази тези подробности за есента, преди самите устройства да бъдат пуснати в продажба. Все пак трябва да се има предвид, че технологичният гигант разкри официално Pixel Fold на I/O миналата година, така че и тази година той може да повдигне леко завесата над някой от очакваните ѝ нови хардуери - особено ако иска да изпревари изтичането на информация и да контролира разказа.

От друга страна, Google наскоро консолидира екипите си за Android и хардуер под ръководството на Рик Остерлох. Неговият екип може да има нужда от повече време за подготовка, за да се увери, че новите устройства са готови за премиерата си през есента. По този начин всички хардуерни новини (включително всичко, свързано с Nest или носимите устройства на технологичния гигант) може да бъдат оставени за по-късно през годината.