Полезна ли е слабата валута за японския фондов пазар? Сложно е да се каже.

Понижаването на курса на йената традиционно се смята за положително за японските акции, тъй като би трябвало да направи износа на страната по-конкурентоспособен, отбелязва The Wall Street Journal. И това със сигурност все още е вярно до известна степен. По данни на Bank of America повече от половината от компаниите в индекса Topix са износители. Банката изчислява, че всяка допълнителна йена за долар в обменния курс може да увеличи оперативната печалба на компаниите от индекса Topix 500, който проследява най-големите японски компании.

Действително тази седмица Toyota и Honda отчетоха рекордни печалби за фискалната година до март, отчасти подпомогнати от по-евтината йена.

Но скорошното рязко поевтиняване на валутата не се отрази на акциите. Индексът Topix е спаднал с 1,5% от края на март, въпреки че йената се е понижила. В един момент през април японската валута достигна 160 за долар, преди предполагаемата интервенция на правителството да я върне обратно. Сега тя се търгува на ниво 156 за долар, което е с близо 10% по-слабо от началото на годината.

По-нататъшно бързо обезценяване на йената - само през април тя е загубила 4% спрямо долара - би създало два риска за пазара, според WSJ.

Първо, то би могло да повиши разходите за внос, като например за храна и енергия, което от своя страна да навреди на растежа на реалните заплати и на потребителските разходи. J.P. Morgan изчислява, че обезценяването на йената би било положително за фондовия пазар до ниво от 157 йени за долар - точката на пречупване, когато очакваното увеличение на заплатите ще бъде неутрализирано от инфлацията.

През март заплатите в Япония спадат с 2,5% спрямо година по-рано, но резултатите от тазгодишните преговори за заплатите дадоха надежда, че те могат да се повишат по-късно тази година. Компаниите, ориентирани към вътрешния пазар, вероятно ще се справят по-зле от износителите, предвид нарастващите разходи и потенциалния удар върху потреблението.

Другият е валутният риск за чуждестранните инвеститори, които стават по-активни на японския фондов пазар. Индексът Topix е нараснал с 16% тази година местно, но само с 5% в долари. Инвеститорите, които не хеджират валутната си експозиция, може да се поколебаят дали да излязат на пазара предвид рисковете.

Причините, поради които индексът Nikkei 225 достигна нов връх по-рано тази година след 34 години, като подобряването на корпоративното управление и увеличената възвръщаемост на акционерите, все още са налице. Но не очаквайте допълнителен тласък от по-слабата йена, пише WSJ.