Базовата средна стойност на акциите в Япония надхвърли рекордния си връх на затваряне, поставен преди повече от 34 години - крайъгълен камък във възстановяването на страната от спукания балон, който остави икономиката в депресия в продължение на десетилетия.

Включващият 225 акции Nikkei Stock Average нарасна с 2,2% в четвъртък и затвори на 39098,68 - над предишния рекорд от 38915,87, поставен на 29 декември 1989 г. Върховата стойност на Nikkei в рамките на деня в четвъртък от 39156,97 също постави рекорд.

Основен тласък за това са чуждестранните инвеститори, които са окуражени от промените в корпоративното управление на Япония и насочват пари към страната, докато примамливостта на Китай избледнява, коментира The Wall Street Journal.

Nikkei се покачва със силно темпо от ноември насам поради оптимизма, че Япония се е измъкнала от дългогодишния си проблем с падащите цени, както и очакването, че технологичната индустрия на страната ще се възползва от глобалното търсене в ерата на изкуствения интелект.

Новината, че приходите на американския производител на чипове Nvidia са се увеличили повече от три пъти през последното тримесечие помогна на Nikkei да постигне печалбите си в четвъртък.

Tokyo Electron, който произвежда оборудване за разработване на полупроводници, затвори с 6% ръст, като е нараснал с 45% тази година.

Технологичният инвеститор SoftBank Group завърши с 5,1% нагоре в четвъртък, като е спечелил 40% тази година благодарение на дъщерното си дружество Arm – компанията за проектиране на чипове, за която се смята, че има вероятност да се възползва от търсенето на AI.

Въпреки цялото вълнение около Nikkei, индексът е и напомняне колко дълго един пазар може да остане в депресия. За над 34 години, които бяха необходими на Nikkei да възстанови рекордно високото си ниво, Dow Jones Industrial Average премина от 2753,20 в края на 1989 г. до 38612,24 към затварянето в сряда, или 14 пъти повече.

34-годишният интервал е един от най-дългите в историята на световните фондови пазари. На индекса Dow Jones Industrial Average му отне 25 години, за да възстанови своя връх, достигнат през 1929 г. преди срива на фондовия пазар през същата година.

Nikkei се е повишил с 16% само през 2024 г., докато китайският Shanghai Composite Index е почти без промяна след опитите на регулаторите и държавните служители да стимулират повишаването на пазара.

След като балонът на акциите и недвижимите имоти в Япония се спука в началото на 90-те години, икономиката и фондовият пазар на страната преминаха през т. нар. изгубени десетилетия. Те се характеризираха с бавен растеж, намаляващо население след 2000 г. и бягащи чуждестранни инвеститори. По време на световната финансова криза от 2008-09 г. Nikkei в един момент падна с над 80% от върха си.

Ситуацията започна да се променя в края на 2012 г., когато Шиндзо Абе пое премиерския пост. Рефлационните политики на Абе тласнаха цените към положителна територия и натиснаха йената, помагайки на японските износители.

Връщането на по-нормално ниво на инфлация през 2022 г. и одобрението на Япония от страна на известния инвеститор Уорън Бъфет, съчетано с опасенията за Китай, доведоха до мощно покачване, което продължи там, където т. нар. Абеномика спря.

САЩ, най-важният съюзник и търговски партньор на Япония, се радват на изненадваща комбинация от по-спокойна инфлация и солиден растеж напоследък, което помага на американските борсови индекси да поставят рекордни върхове през тази година. Японският фондов пазар, който често взема пример от САЩ, следва тенденциите.

Все пак някои анализатори виждат облаци на хоризонта.

Ако инвеститорите започнат да очакват рязко забавяне на икономиката на САЩ, американските акции ще паднат рязко, а йената вероятно ще се повиши бързо, казва Шинго Иде, главен капиталов стратег в NLI Research Institute, който е свързан с най-големия животозастраховател в Япония. „Акциите в Токио не могат да останат невредими в този случай“, добавя той.

Ричард Кац, икономист и специалист по японските пазари, коментира, че компаниите използват излишък от пари, за да изкупят обратно собствените си акции и да повишат цените, но добавя, че те не могат да поддържат това вечно. „В един момент всички горещи чужди пари ще изтекат отново“, казва Кац, автор на нов книга, в която посочва, че Япония трябва да направи повече, за да изгради култура на иновации в стила на САЩ.