Новият горещ борсова пазар е страна с намаляващо население, отслабваща валута и икономика, която все още е по-малка в реално изражение от преди четири години.

Япония се завръща – поне за чуждестранните инвеститори.

Nikkei 225 затвори на 33-годишен връх в петък, отбелязвайки 18% ръст от началото на годината. Последният път, когато бенчмаркът беше на това ниво, телефоните не можеха да изпращат текстови съобщения, Джордж Хърбърт Уокър Буш беше президент на САЩ, а Съветският съюз все още съществуваше, коментира The Wall Street Journal.

През 1990 г. Япония имаше втората по големина икономика в света след САЩ и изглеждаше готова да заеме първото място.

Това, което стои зад скорошното рали обаче, не е очакването за завръщане към онези опияняващи дни, а преценката, че Япония изглежда евтина.

"Този пазар просто беше дълго пренебрегван", казва мениджърът на активи Кей Окамура от Neuberger Berman.

Миналия месец, Уорън Бъфет заяви, че притежава повече акции в Япония, отколкото във всяка друга страна освен САЩ – Berkshire купи дялове във всеки от петте най-големи търговски холдинги в Япония преди близо три години, а наскоро увеличи тези дялове до 7,4% всеки. 92-годишният милиардер инвеститор заяви, че е привлечен от печалбите и дивидентите на компаниите.

"Факторът Уорън Бъфет определено влияе тук", казва Хомин Лий, старши макро стратег за Азия в Lombard Odier. "Когато легендарният инвеститор проявява интерес към конкретна държава, инвеститорите веднага обръщат внимание на това."

Уорън Бъфет окончателно се оттегли от „висшата лига“ на чиповете Още през февруари Berkshire разкри, че е продала 86% от акциите си в TSMC, купени за 4,1 милиарда долара само месеци преди това

Чужденци са купили японски акции на стойност 15,6 млрд. долара през април, което е най-високото месечно ниво от години, сочат данни на Japan Exchange Group. Те продължават да добавят към позициите си и през май, показват данните.

Въпреки че отдавна е минала дните си на висок растеж, Япония е политически стабилен американски съюзник с правителство, което насърчава компаниите да повишат възвръщаемостта за инвеститорите.

Също така най-накрая започва да се виждат признаци на трайна инфлация след десетилетия на дефлация и анемичен икономически растеж. През април японските потребителски цени са нараснали с 3,5% спрямо година по-рано

Лихвените проценти остават ниски и новият управител на Японската централна банка показва малка склонност да ги повиши. Това доведе до спад в стойността на японската валута през последните няколко години, което помогна за увеличаване на приходите на компании износители като производителите на автомобили, които печелят конкурентоспособност от слабата йена.

Ейджи Кинучи, анализатор в Daiwa Securities, очаква йената да остане слаба, защото японските инвеститори вероятно ще увеличат изкупуването на чуждестранни облигации, залагайки, че Федералният резерв в крайна сметка ще намали лихвените проценти в САЩ – ход, който би увеличил цените на облигациите.

Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе направи опит да стимулира икономиката на страната, след като беше избран през 2012 г. Неговата знакова политика – „Абеномика“ – съчетава политика на облекчаване от страна на централната банка, правителствени разходи и опит за реформиране на структурата на японската икономика, включително чрез промени в законите за заетостта.

Новият шеф на Bank of Japan засега ще се придържа към разхлабената политика71-годишният икономист наследи на поста Харухико Курода, чийто втори петгодишен мандат изтече на 8 април.

Тези мерки не пожънаха безспорен успех. Увеличаването на данъка върху потреблението подкопа опитите на централната банка да увеличи потребителските разходи с евтини пари, докато препятствията пред реформирането на пазара на труда в Япония се оказаха високи. Но Абеномиката все пак увеличи фокуса върху корпоративното управление в Япония, казват участниците на пазара.

Също така Токийската фондова борса взе мерки за подобряване на стандартите за корпоративно управление, отбелязва WSJ.

По-рано тази година борсата заяви, че около половината от всички листнати компании имат съотношение цена/счетоводна стойност под 1, което е знак, че вероятно са подценени. Борсата поиска от тези компании да представят планове за подобряване на цените на акциите си.

"Ще ускорим и засилим още повече реформите в корпоративното управление в Япония", заяви премиерът Фумио Кишида миналата година. "Също така очакваме повече компании да назначат жени и чуждестранни таланти в бордовете си", отбеляза той.

Японските компании биха могли да предприемат повече стъпки, за да генерират повече стойност за акционерите си, казва Окамура от Neuberger Berman. Това може да стане чрез увеличаване на обратното изкупуване на акции, прекратяване на сложни структури на дялово участие и отделяне на дялове, каза той.

Micron инвестира $3,6 млрд. в производството си на чипове в ХирошимаСАЩ насърчава сделката като начин да се противопостави на възхода на китайската независимост при чиповете

Има много ползи от реформите в корпоративното управление, но чуждестранните инвеститори не трябва да очакват да направят бързи пари в Япония, коментира Келвин Люнг, портфолио мениджър за азиатско-тихоокеански акции в Robeco. Той казва, че нетното изкупуване на японски акции е спаднало през втората половина на последното десетилетие, тъй като фондовият пазар в САЩ е станал по-привлекателен и много инвеститори смятат, че корпорациите не се променят достатъчно бързо.

"Хората просто нямат търпение. Япония е много бавна“, добавя експертът.

Масахиро Ичикава, стратег в Sumitomo Mitsui DS Asset Management, добавя, че Nikkei може да започне да пада, тъй като инвеститорите прибират печалби, добавяйки, че пазарът показва признаци на прегряване.