Ако има идеално време за работа в чужбина, то това е настоящият момент, защото хиляди компании позволяват на служителите си да се трудят дистанционно.

И доколкото домашният офис може да бъде удобен, какво ще кажете да работите от плажа в Барбадос или в уюта на хижа сред горите в Естония?

Няколко страни по света търсят начин да намалят загубите от туризма вследствие на пандемията и отварят границите си за хора, които търсят начин да работят извън своята страна.

Вижте няколко държави, които приветстват работливите имигранти:

Бермудски острови

От 1 август Бермудските острови предлагат едногодишно жителство за тези, които искат да работят или учат в страната. Кандидатите трябва да имат валидно здравно осигуряване и да могат да докажат работа в законна или собствена компания, регистрирана и оперираща извън Бермудските острови.

За да кандидатствате, ще трябва да платите 263 долара, а правителството на Бермудските острови казва, че времето за одобрение ще бъде пет работни дни. Сертификатът ще може да се подновява за всеки отделен случай, а членовете на семейството, които искат да се присъединят, трябва да кандидатстват отделно и да заплатят отделна такса.

Барбадос

Някога представяли ли сте си, че може да се гмурнете или да поплувате, преди да влезете в Zoom среща с колеги? Барбадос се присъединява към дигиталната номадска тенденция, като пусна своя 12-месечна програма.

Условията са всеки кандидатстващ за виза да има здравна застраховка и минимална годишна заплата от 50 000 долара. Няма наказание за притежателите на визи, които в крайна сметка печелят по-малко от 50 000 долара поради непредвидени обстоятелства, но не трябва да предявяват претенции за издръжката си.

Естония

Един от проектите за електронно правителство на Естония е нейната програма за визи за дигитални номади. Те им дават възможност да работят и да пътуват в Естония до една година, а също така и достъп до Шенгенското пространство и други държави-членки на ЕС за пътуване до 90 дни в рамките на 180 дни.

Заявлението за виза, която струва 117 долара, трябва да бъде придружено от документи, доказващи, че кандидатът продължава да работи за чуждестранен работодател, с когото имат договорни отношения, прави бизнес за регистрирана в чужбина компания, в която има дялово участие или предоставя услуги главно на клиенти, които упражняват стопанска дейност в чужбина и с които има договорни отношения.

Грузия

От средата на юли в Грузия стартира програма за привличане на дигитални номади. Пътуващите трябва да докажат, че печелят минимална месечна заплата от 2000 долара и са съгласни да изкарат 14-дневна карантина в хотел за своя сметка при влизане в страната.

Ангила

Друг тропически рай, който позволява на дигиталните номади да работят от плажа, е Ангила - остров, който се намира северозападно от Антигуа и Барбуда.

Престой под три месеца струва 1000 долара за физически лица и 1500 долара за четиричленно семейство. Входните такси, които се удвояват за по-дълъг престой, покриват също няколко теста COVID-19, разрешение за работа и други разходи. Няма информация какво да правите, ако планирате да останете повече от три месеца.

Тайланд

Наскоро Тайланд обяви, че предлага специална туристическа виза, която ще позволи на чужденците да останат в страната до 90 дни, като се смята, че са в карантина през първите 14 дни.

Ако искате да останете по-дълго, не се притеснявайте: тези специални визи могат да бъдат подновени два пъти, което ви позволява да останете 270 дни, или около девет месеца. Все още няма информация за таксите, необходимите документи или здравни прегледи.

Хърватия

В плановете за въвеждането на нова работна виза за дигитални номади се включи и Хърватия. Тази малка, но живописна страна все още не е одобрила документа, но се очаква корекция в Закона за чужденците, която да позволява на международните посетители да работят в Хърватия. Предвижда се обаче тази виза да бъде активна едва през 2021 г.

Чехия

Прага отдавна примамва туристи, но и много работещи, благодарение на великолепната си архитектура, еклектичния нощен живот и ниските разходи.

Новата виза ще позволи да останете в Чешката република до една година, но имайте предвид, че ще трябва да имате място, на което да живеете, както и да предоставите обичайните документи - паспорт, както и разрешително за работа, издадено от държавната служба по заетостта на страната.