Лиад Агмон има в портфолиото си два продадени израелски технологични стартъпа, като вече развива трети проект – Dynamic Yield.

Най-новата му компания осигурява услуги за около половин милиард потребители на международни търговци на дребно, сред които британския онлайн магазин Ocado и щатската компания за спортна екипировка Under Armor.

Ситуацията в Израел за стартиращи компнии обаче изобщо не е розова. Страната страда от липса на квалифицирани кадри, което провокира след себе си сериозен ръст във възнагражденията.

Това кара Агмон да се замисли дали следващия му стартъп да не бъде изнесен извън границите на собствената му страна.

„Ако стартирам компанията си, да кажем в Португалия, ще мога да взема изключително талантливи инженери за една трета от цената. От икономическа гледна точка, няма никакви предимства да бъдеш в Израел”, казва той, цитиран от Financial Times.

Технологичният сектор е една от най-бързорастящите индустрии на Израел и обект на национална гордост, тъй като стана инкубатор на международни компнии, като Waze - GPS приложение, продадено на Google за около 1 млрд. долара през 2013 г., и Mobileye - система за сигурност за автомобили, придобита от Intel за 15.3 млрд. долара през миналата година.

От около 4 млн. граждани в трудоспособна възраст, 270 хил. души работят в технологичната индустрия, което провокира гласове, че Израел вече се намира в риск от недостиг на квалифицирани кадри.

Недостигът на таланти е запазена марка за технологичната индустрия навсякъде по света, но Лиад Агмон посочва, че Израел има специфичен проблем – големи трудности да се набави виза и място за настаняване за всички чуждестранни работници, които не са евреи.

„Като изпълнителен директор, не знам никакъв начин да докарам талантливи хора, които не са евреи, да работят тук за дълъг период от време”, казва Агмон. „20 години молим правителството за някаква програма”, добавя той.

Канада иска да е дом на новата Силициева долина В началото на тази седмица канадското правителство стартира нова програма за съкращаване на сроковете по издаване на работни разрешителни и визи за постоянно пребиваване

Индийските и китайските инженери, които масово емигрират към САЩ и Великобритания, рядко виждат Израел като възможност поради трудния процес за издаване на виза и притеснения относно сигурността и размера на заплатите, които не могат да се мерят със стандартите в Западна Европа, посочват представители на индустрията.

Така или иначе обаче, заплатите в технологичния сектор в Израел вече изпреварват четирикратно средните възнаграждения в страната. Например, опитен инженер може да печели по 11 500 долара на месец, а някои редки таланти дори двойно повече, посочват мениджъри.

Средната годишна заплата за сектора скача от 61 хил. долара през 2012 г. до около 72 хил. долара понастоящем, сочат официалните статистически данни на страната.

„За да отидем на следващото ниво, трябва да привличаме таланти на ниво Силициева долина”, казва Джон Медвед, изпълнителен директор на OurCrowd - платфрома за краудфъндинг инвестиции.

„Следващата вълна на растеж може да е неумолима, но вече нямаме хора и не можем да осигурим достатъчно, за да подкрепим подобно нещо”, казва той.

За да се справят с този проблем, израелските компнии са назначили над 20 хил. инженери в изнесени фирми на пазари с евтина работна ръка, като Украйна и Индия (в България също има израелски технологични фими, бел.ред.), като общите им разходи за възнаграждения в чужбина достигат 1 млрд. долара, по данни на компанията за човешки ресурси Ethosia.

Еран Схир, изпълнителен директор на Nexar - компания, специализирана в сигурното шофиране чрез технологични решения, посочва, че решението на проблема с недостига на хора изисква многостранни действия.

Брекзит прогонва технологичните специалисти от Великобритания Брекзит прогонва висококвалифицираните кадри

Правителството трябва да направи така, че да е по-лесно за бизнеса да привлича квалифицирани кадри в краткосочен срок, както и да промотира младите хора да обръщат внимание на науката.

Компаниите, от своя страна, трябва да започнат да си набавят кадри и от други сектори на обществото, като супер ортодоксалните евреи, арабските граждани и жените, казва Схир.

„В технологичния сектор имаме екосистема от около 250 хил. души. С население от 8 млн. души в Израел, това е прекалено малко. Имаме нужда от повече, за да сме част от тази индустрия”, казва той.

Nexar са част от програма на име „Бъдете в Тел Авив”, която стартира тази година с цел промотиране на нощния живот и плажовете на града на чужденци. Градът се позиционира като технологичен хъб на Израел.

Седем компании са част от инициативата, която предлага и поемане на разходите за релокация на служители в размер до 20 хил. долара, както и уроци по иврит, безплатен мобилен телефон и помощ със сложния имиграционен процес.

Липсата на кадри е особено осезаема, когато става дума за старши инженери, казва Нир Зохар, президент на Wix - компания, оценена на 4.8 млрд. долара, занимаваща се с уебсайтове за бизнеси.

„Трудно ми е да намеря човек, който вече е правил големи неща за Google, Microsoft или Yahoo, или тйм лидер, който е работил с Бил Гейтс”, казва Зохар.

„Привличането на някои супер таланти от Силициевата долина в Израел, ако те нямат еврейски бекграунд или дълбока връзка с Израел, е много рисковано”, добавя той.

Китай връща специалисти у дома чрез щедри предложенияЧастни и държавни инвеститори в Китай са създали фондове за рисков капитал, насочени към китайци в чужбина

Индустрията лобира правителството да облекчи имиграционния процес. Властите, от своя страна, също съзират проблема, като Israel Innovation Authority си поставя за цел да увеличи служителите в технологичната сфера до 500 хил. души през следващите 10 години.

Предвижда се намаляване на сроковете за набавяне на виза, както и разрешение за половинките на одобрените кандидати също да могат да работят в страната.

Това обаче няма да доведе огромно море от специалисти, а израелската индустрия има остра нужда, тъй като страната е дом на огромно количество стартъпи и международни компании.

Джон Медвед посочва, че съвременен Израел може да реши този проблем.

„Това е дясно правителство, силно националистично и отдадено на еврейската държава. Но напоследък расте разбирането, че като нация сме ОК и нови 50 хил. технологични имигранти не е нещо лошо, а добро”, добавя той.