Китай връща специалисти у дома чрез щедри предложения

1033
Китай връща специалисти у дома чрез щедри предложения

© Pixabay

За никого не е тайна, че китайските компании харчат милиарди долари за придобиване на чуждестранни конкуренти. Това, за което не се говори достатъчно, са усилията на местните инвеститори да върнат у дома китайски специалисти, работещи по света.

Частни и държавни инвеститори в Китай са създали фондове за рисков капитал, насочени към китайски изпълнителни директори и учени, работещи в компании, като Google, Apple, Airbnb и Facebook.

Фондовете предлагат да финансират създаването на стартъпи на китайска земя, стига експертите, работещи и живеещи в чужбина, да се завърнат и да развиват бизнес на местна територия, пише Financial Times. 

Освен частните усилия за привличане на висококвалифицирани китайци, съществуват и държавни политики. Китайската комунистическа партия поставя фокус върху китайци, завършили чуждестранни университети.


„Те осъзнават икономическите нужди за промяна на модела към висококачествено производство“, казва Шан Гуангцун, специалист по машинно обучение, получил държавно финансиране, за да се върне в Китай от Германия.

„Тъй като имат нужда от таланти, които да се върнат от чужбина, са готови да платят“, добавя той.

Китайският технологичен бизнес и Комунистическата партия = ВНЛКитайският технологичен сектор, който в миналото се дистанцираше от политиката, започва да демонстрира все по-тесни връзки с Комунистическата партия, управляваща страната

Преди десетилетие повечето китайски студенти, целяха да излязат навън, за да намерят работа в позната американска компания, като за целта бяха готови да търгуват с тази възможност, казва Ченг Йуюан, инвестиционен мениджър към K2VC - един от множеството фондове за рискови инвестиции, насочени към китайците в чужбина.

През последните години китайският технологичен сектор се развива с бурни темпове, като компании, като Alibaba, Baidu и Tencent, са двигателите на растежа.

Тази тенденция мотивира доста експерти, работещи в САЩ, да се завърнат в родния си Китай. „Продължаваме да вярваме, че топ талантите са именно там (щатските компании и университети), така че продължаваме опитите да ги върнем“, казва Ченг.

Технологичното развитие на Китай не е някаква спонтанна тенденция, а последователна държавна политика. Президентът на страната Си Дзинпин посочи през миналата година, че Китай се цели в световно лидерство в сферата на изкуствения интелект до 2030 г.

От 2014 г. до сега китайските компании са похарчили приблизително 100 млрд. долара за сливания и придобивания с чуждестранни компании, сочат данните на Dealogic.

Средствата, похарчени от фондовете за технологични таланти, са далеч по-скромни, но определено постигат резултати. Така например, фондът ZhenFund е успял да върне топ мениджъри и учени от Amazon, Apple, Oracle, Facebook, Intel, Google и Airbnb в Китай, където да основат собствени стартъпи благодарение на рисковите инвестиции.

Базираният в Пекин фонд има в инвестиционното си портфолио и компанията Mobvoi, която сега е една от най-големите китайски компании за битова технология. Фирмата е основана през 2012 г. от Ли Жифей - китаец, завършил Университета в Стaнфорд и работил в Goolge, благодарение на финансиране в размер на 1.6 млн. долара, осигурено от ZhenFund.

Китай vs САЩ - сблъсъкът на технологичните титани Китай инвестира милиарди в своята технологична доминация

Китайските фондове, подкрепяни от държавната или общинска власт, често осъществяват срещи със студенти в американските университети. Фондовете предлагат на младежите всякакви удобства – от безплатно жилище и офис до финансиране, без фонда да придобива процент от капитала на компанията, само и само висококвалифицираните китайци да се завърнат и да развиват бизнес в града, осигурил инвестицията, казва Айден Йе, съосновател на VeeR - пекинска компания за виртуална реалност, основана с инвестиция от K2VC.  

„Всеки град в Китай се опитва да се превърне в следващия китайски технологичен хъб, поради това има действително силна конкуренция за таланти от чужбина“, казва Айден Йе.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg