Има много слухове и много изградени стереотипи за Дубай. Че има милионери – шейхове, купчини злато и диаманти, шик яхти и гепарди вместо котки, както и петролни кладенци във всеки двор и стотици хареми на радиус от един километър.

Дали обаче всичко това е истина? От Bright Side са събрали 15 от най-разпространените фалшиви твърдения за ОАЕ.

15. Дубай е столицата на милиардерите.

Има около 5000 милиардери в света, а само около 20 от тях живеят в Дубай (както и много "скрити" милионери). Всъщност световната столица на милиардерите е Пекин, а второто място е заето от Ню Йорк.

14. В Дубай няма бедни.

Имайки предвид мигрантите, може да се каже, че тук всъщност има много бедни хора. Заплатата на работника е 200- 350 долара. Най-евтиният пакет за мобилна връзка струва около 30 долара. Животът е много скъп тук и много хора живеят в малки жилища заедно с други (обичайното количество хора в една стая е 5).

13. Дубай е идеалното място за отглеждане на деца.

Повечето мигранти не водят децата си, защото не могат да плащат за образованието им. Обучението в държавно училище струва 100 000 долара за 11 години, а университетската степен е ужасно скъпа. Освен това, горещият климат не подпомага развитието на детето, тъй като то прекарва по-голямата част от времето си в климатизирана стая.

12. Дубай е държава.

Дубай е град в ОАЕ, но не е столицата (тя е Абу Даби). В ОАЕ има 7 емирства, които имат различни шейхове. Дубай е емирство.

11. В Дубай няма алкохол.

Алкохолът е разрешен за туристите и не-мюсюлманите. За да го купите, ви е необходима специална карта или туристическа виза. Можете да се насладите на алкохолни напитки в почти всеки хотел, всички нощни клубове и барове. Обикновено местата за нощен живот се намират в хотелите, а в Дубай има повече от 500 такива!

10. В Дубай няма безработица.

Това е много просто: мигрантите без работна виза се изпращат вкъщи в рамките на 30 дни. Местните жители могат лесно да променят работата си, защото получаването на висше образование във всеки университет по света е безплатно за тях (плаща го правителството на ОАЕ).

9. Дубай е екологично чист град.

Поради постоянното нарастване на населението, вечното строителство, липсата на водни източници, промените в природните пейзажи заради архитектурните обекти, липсата на унифицирана система за управление на отпадъците и огромното количество автомобили, Дубай не може да се нарече екологичен град.

8. Тук е вечно лято и времето винаги е добро.

Само ако харесвате руските бани 24/7. През пролетта и лятото температурата достига 48 ° С, без да се споменава високата влажност и вечното слънце. Небето в тази страна е сиво заради голямото количество прах във въздуха. Какво очаквахте от пустинен климат?

7. За да постигне това, което е, на Дубай са му трябвали много години

ОАЕ има способността да учудва, а това включва и възрастта му. Емирствата се обединиха през 1971 г. Дубай е много млад град, който се развива динамично и продължава да ни удивява със своите иновации, постижения във финансовата сфера, технологии и туризъм.

6. Полицията в Дубай се вози само в луксозни автомобили.

В целия свят се говори за Ламборджини и Бентли, които са полицейските коли по улиците на Дубай. Все пак може да видите "скромните" BMW, Ауди и дори Тойота с мигащи светлини. Поради големия брой спортни автомобили сред местните жители, полицията е задължена да има няколко супер бързи автомобила.

5. В Дубай всичко е автоматизирано.

Технологията е навсякъде в този град: климатици на автобусната спирка и банкомата, роботи-полицаи, метро на летището. Липсва обаче проста система за отводняване и дори и слаб дъжд може да парализира живота на града. Между другото, канализационните системи не са навсякъде ...

4. Гепардите и лъвовете са домашни любимци в Дубай.

Отглеждането на диви екзотични животни е нарушение на закона в Дубай. Ако излезете с гепард или лъв, можете да влезете в затвор за 6 месеца и да получите наказание от 2 700 до 138 000 долара. Повечето местни жители държат котки и много харесват кучетата.

3. Дубай се състои само от небостъргачи.

Това е град на контрасти, с небостъргачи на 163 етажа, многоетажни вили, жилищни сгради и едноетажни къщи. Несъмнено градът се издига, но местните жители предпочитат да живеят в частни вили, където изобщо няма съседи.

2. В Дубай живеят предимно араби и местни жители.

Около 25% от населението на Дубай са ... индийци. Местните хора формират само около 9% от населението. Следващото място след индийците е заето от мигранти от Пакистан и Бангладеш. Тези хора обикновено работят на строителни обекти и в заводи. 91% от населението на Дубай са хора от други страни.

1. Богатството на Дубай е благодарение на петрола.

Дълго преди производството на петрол, хората от Дубай събират перли и преуспяват в този бизнес. Перлените бижута от Персийския залив винаги са били оценявани и ценни. Има специално място за историята на перлата във всеки културен център и музей на ОАЕ.

Все пак, Дубай е място, което си заслужава да посетите, за да създадете незабравими впечатления ... от такива неща, като "летяща раница" например.