С 22% расте броят на сделките за недвижими имоти в Дубай към есента на 2023 година спрямо същия период на предходната 2022 г.

Това повишение в активността се отразява в общата стойност на сделките, която достига 97,55 милиарда AED, което представлява увеличение от 40% спрямо 69,5 милиарда AED за същия период на 2022 г.

Само през октомври 2023 г. обемът на сделките расте с допълнителни 30 милиарда AED или 8,16 милиарда долара. Това сочат обобщени данни на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

„През 2023 г. Дубай буквално влезе в историята, превръщайки се във водещ пазар на луксозни имоти в света.

Дестинацията успя да генерира близо 850 милиона долара от жилища от висок клас, с пазарна цена от над 10 милиона долара през първите шест месеца на годината. Така Дубай за първи път изпревари Лондон, Ню Йорк и Париж.

Дубай запазва короната си за най-скъпи луксозни имоти Друг съществен ръст в цените на луксозните имоти се наблюдава в Шанхай и Сингапур

Неслучайно създадохме направлението Unique Estates Dubai - за да отговорим на инвестиционния интерес на българските клиенти, които биха желали да вложат средства в имот в най-перспективната в момента дестинация с цел препродажба по време на строителството или отдаване под наем”, коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

Според проучването на Unique Estates доходността от наем в Дубай към момента е в диапазона 6-10%, а от краткосрочен наем достига 13%.

Други ключови предимства на притежанието на имот там е 0% ДДС върху жилищата, гъвкави възможности за плащане и благоприятна социална среда.

За сравнение доходността от наем в София трудно надхвърля 4-5%, а от краткосрочен – около 10%, без да се включват разходите за управление.

„Все по-голям процент от нашите клиенти в България се интересуват от инвестиция в Дубай с цел постигане на висока доходност, защита на спестяванията, възможност за препродажба на имота още в етапа на строителството и реализиране на печалба.

Дубай иска да построи най-важните летища в света. Ще успее ли?Плановете на емирството са да инвестира между 1.5 млрд. и 2.5 млрд. евро в следващите 5-7 години

Наблюдава се значително покачване на заявленията за „златна виза”, като български и международни инвеститори се насочват към Емирствата заради добрите инвестиционни перспективи”, казва Весела Илиева и допълва: „В стремежа си да предложим възможно най-висока доходост на нашите клиенти все по-често препоръчваме Дубай, тъй като дестинацията предлага по-добра ликвидност спрямо българския пазар”.

Илиева посочва още, че ОАЕ снижават изискванията за инвестиции в имоти за получаване на „златна виза“.

Минималното финансово изискване за кандидатстване за тригодишна виза чрез инвестиция в Дубай към момента е 750 000 AED, което е намалена стойност от първоначалната – 1 000 000 AED.

Инвеститори, които купят имот/и на стойност 2 000 000 AED или повече, пък могат да получат виза за пребиваване с възможност за подновяване за период до пет години.

Най-скъпо продаденият имот на международен клиент в Дубай е пентхаус на стойност 500 000 000 AED или 136 000 000 долара. Той е с площ от малко над 2000 кв. м, разполага с 5 спални, а стъклените му стени разкриват впечатляваща гледка към Арабския залив.

Гражданин от Източна Европа купи пентхаус в Дубай за рекордните $136 млн.Това е третият най-скъп пентхаус в света и разполага с 360-градусов басейн и гледка към Бурж Халифа - най-високата сграда в света

Намира се в 71-етажна кула с високи тавани, плащави стълбища и ефектно осветление. Следващите 2 най-скъпи имота са вили в Palm Jumeirah, съответно на стойност 302 млн. AED и 280 млн. AED.

Към Дубай днес се наблюдава сероиозен интерес от страна на французи, англичани, индийци, руснаци, китайци.

В момента там живеят представители на над 200 националости. За 2023 г. са регистрирани 12.4 млн. туристи, а над 4 500 милиардери са избрали дестинацията за свой нов дом.

Очакванията са до 2040 година населението на Дубай да достигне 7,8 млн. души.

Агент на луксозни имоти издава 5 особености, които отблъскват купувачитеПри скъпите жилища има някои характеристики, които просто не са подходящи за потенциални нови собственици

Ето кои са най-добрите райони за инвестиция в Дубай за 2023 г., класирани спрямо стойността на регистрирани сделки, както следва:

  • Dubai Harbour: 3.04 милиарда AED
  • Palm Jumeirah: 2.66 милиарда AED
  • Sobha Hartland: 2.52 милиарда AED
  • Business Bay: 2.43 милиарда AED
  • Dubai Creek Harbour: 1.62 милиарда AED
  • Около 60% от купувачите на имоти в Дубай се интересуват от апартаменти, сочат още данните. Останалите се насочват към вили или градски къщи.

    На пазара на наеми апартаментите съставляват 82% отсделките. Обзаведените жилища под наем са избор на 67,5% от наемателите.