Най-добрите страни за дигитални номади: Румъния и Хърватия преди Португалия

Новините за компаниите, които настояват за връщане на хората в офисите, продължават, но и желанието на служителите да пътуват без да се откъсват от работа.

VisaGuide.World, онлайн платформа, предоставяща информация за визи, съставя Digital Nomad Visa Index, в който най-добрите страни за дигитални номади са класирани въз основа на следните фактори:

Наличие на виза за дигитални номади

Скорост на интернет

Данъчни политики

Изискване за доход за кандидатстване за виза

Разходи за живот в евро

Глобален здравен рейтинг

Популярност на туризма

Малага е любимият град на европейските експати, Милано е кошмарДа решите къде да се преместите не е лесно и е важно да намерите място, което да съответства на вашите професионални амбиции и начин на живот

Европейските страни отново доминират в Топ 10, но има някои изненади. Въпреки че в продължение на години Португалия е сред най-популярните и обичани дестинации за дигитални номади и експати, тя не заема първо място в списъка на VisaGuide.World и дори е изпреварена от Румъния (трето място) и Хърватия (пето място).

Португалия обяви няколко промени в политиката си, влизащи в сила през 2024 г., които могат да се разглеждат като неблагоприятни за дигиталните номади, включително край на режима на пребиваване, позволяващ по-ниски данъци в рамките на 10 години за нови жители, независимо от националността им.

Дигиталните номади имат милиарди за харчене. Кой печели от това? С нарастването на популярността на този начин на живот растат и възможностите за тези, които предлагат услуги за дигитални номади

Испания е най-добрата страна за дигитални номади за следващата година с резултат 4,50 от 5.

От 2023 г. визата за дистанционна работа в Испания позволява на хората да живеят в страната до една година, стига да имат доход поне два пъти по-висок от минималната заплата в Испания – над 2600 евро на месец.

Изисква се също така липса на криминално досие, наличие на частна здравна застраховка, едногодишен трудов договор с компания извън Испания и най-малко три години трудов стаж или диплома от колеж.

Най-бързо развиващите се дестинации за дигитални номадиВаленсия и Сардиния обикновено са на водещите места в подобни класации, но нито един град от Европа не е в списъка на Nomad List

Аржентина е класирана като втората най-добра страна за дигитални номади през 2024 г., тъй като нейната виза позволява на дистанционните работници да останат за шест месеца с опцията да подновят престоя си до една година.

Когато визата за дигитални номади беше обявена през 2022 г., аржентинското правителство също така заяви, че кандидатите ще получат отстъпки за летищни трансфери, транспорт, хотелски престои и коуъркинг пространства.

Все още не е ясно какви са изискванията за доходите на дигиталните служители, за да кандидатстват за специалната виза в Аржентина. Според доклада на VisaGuide.World аржентинските визи също така позволяват на номадите да живеят без да плащат данъци през целия си престой.

Докладът също така посочва, че високата скорост на интернет на Аржентина и популярността сред туристите са два допълнителни фактора, които правят страната предпочитана сред дигиталните номади.

София е вторият най-добър град в Европа за британските дигитални номади Дом на много от най-добрите музеи, ресторанти и клубове в България, София е чудесна дестинация за посещение или работа от разстояние

Ето всички държави в Топ 10 за 2024 г:

Испания

Аржентина

Румъния

ОАЕ

Хърватия

Португалия

Уругвай

Малта

Норвегия

Андора

„Workcation“: Полска компания предоставя на хората си офис и дом в ТенерифеPhotoAid наема апартамента в столицата Санта Круз де Тенерифе през лятото на 2022 г. като начин да създаде по-добри взаимоотношения и да изгради морал сред своите служители

В останалата част от списъка на VisaGuide.World, включващ общо 38 страни, прави впечатление присъствието и на други европейски държави, сред които Черна гора (номер 12), Чехия (17), Унгария (18), Естония (20), Гърция (28).