Световната криза с разходите за живот далеч не е приключила, а жителите на големите градове понасят основния удар. Според годишния световен индекс на разходите за живот, публикуван от Economist Intelligence Unit (EIU), средните разходи за живот са скочили със 7,4% през тази година, като цените на хранителните стоки са се увеличили най-бързо, съобщава CNN.

Въпреки че това е малко по-малко от скока от 8,1%, който същото проучване регистрира през 2022 г., цифрите остават значително по-високи от историческите тенденции. Но има и някои добри новини. Цените на комуналните услуги например, най-бързо нарастващата категория в проучването от 2022 г., този път показват най-малък размер на инфлацията.

Прогнози за инфлацията

Темповете на нарастване на цените се забавят поради отслабващите проблеми по веригата на доставки, след като Китай отмени ограниченията си, свързани с пандемията, в края на 2022 г. Въпреки това цените на хранителните стоки продължават да се повишават, тъй като търговците на дребно прехвърлят по-високите разходи върху потребителите.

Парти в Канкун, ски в Канада: Къде да избягате, ако ви писне от ЕвропаВижте седем дестинации, в които чужденците от Европа могат да останат най-дълго само с туристическа виза


"Очакваме инфлацията да продължи да намалява през 2024 г., тъй като забавеното въздействие на повишаването на лихвените проценти започва да влияе върху икономическата активност, а оттам и върху потребителското търсене", посочва Упасана Дут, ръководител на отдела за глобалните разходи за живот в EIU, и предупреждава, че рисковете от въоръжени конфликти и екстремни метеорологични условия остават:

"По-нататъшна ескалация на войната между Израел и „Хамас“ би довела до повишаване на цените на енергията, а по-силно от очакваното въздействие на Ел Ниньо би повишило още повече цените на храните".

Увеличаването на разходите неизбежно означава, че животът в много градове е станал по-скъп, но някои от тях са по-силно засегнати от други.

Най-скъпите градове

Класацията на най-скъпите градове в света оглавяват градът-държава Сингапур и Цюрих. „Възходът“ на швейцарския град, който скача до лидерската позиция от шесто място в миналогодишния списък, се дължи на силния швейцарски франк, както и на високите цени на хранителните стоки, стоките за бита и развлеченията.

По-чист въздух в европейските градове: Мисията (не)възможна Докато ЕС се стреми да затегне целите на блока за качеството на въздуха, местните лидери се подготвят за още по-интензивна реакция на мерките


Основните фактори, които задържат Сингапур на лидерската позиция, са скъпите транспорт и облекло.

Въпреки че миналата година Ню Йорк се изравни със Сингапур на първото място, популярната американска дестинация, където цените са се увеличили с 1,9% според проучването, се смъкнала до третото място, изравнявайки се с Женева, съобщава още CNN.

Хонконг, единственият друг азиатски град в топ 10, е на пето място, Лос Анджелис е на шесто, а Париж е обявен за седмия най-скъп град в света.

Израелският Тел Авив дели осмото място с датския Копенхаген, като трябва да се има предвид, че проучването е проведено преди избухването на конфликта между Израел и „Хамас“ през октомври.

Сан Франциско затваря топ 10.

Кои са в дъното?

София е вторият най-добър град в Европа за британските дигитални номади Дом на много от най-добрите музеи, ресторанти и клубове в България, София е чудесна дестинация за посещение или работа от разстояние


Руските градове Москва и Санкт Петербург отбелязват едни от най-резките спадове, като в тазгодишната класация падат съответно със 105 места до 142 и 74 места до 147. Причината за това е, че стойността на рублата спадна значително след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

В проучването се посочва, че бавното възстановяване след пандемията и "потиснатото потребителско търсене" са сред факторите, довели до това, че китайски градове като Пекин, който миналата година заема 34-то място, са паднали с няколко места надолу в списъка.

Сирийската столица Дамаск остава най-евтиният град в света. Иранската – Техеран, и либийската - Триполи, също са близо до дъното, като заемат съответно 172-ро и 171-во място.

В проучването "Разходи за живот в света през 2023 г." са изследвани 173 големи града, като са сравнени повече от 400 отделни цени на 200 продукта и услуги. То не включва венецуелския град Каракас, където цените са се повишили с 450% от 2022 г. насам.

Десетте най-скъпи града в света за 2023 г.

1. Цюрих и Сингапур (равен брой точки)

3. Ню Йорк и Женева (равен брой точки)

5. Хонконг

6. Лос Анджелис

7. Париж

8. Тел Авив и Копенхаген (равен брой точки)

10. Сан Франциско