Една от емблематичните атракции на Хаваите – Стъпалата Хайку, известни като Стълбите към Рая, ще бъде премахната от края на април.

Това се посочва в прессъобщение на градската управа на Хонолулу, цитирано от CNN.

"Мога да ви уверя, че това не е капризно решение", се казва в изявлението на кмета Рик Бланджиарди.

"Стълбите Хайку са значителен ангажимент и разход за града и влияят върху качеството на живот на местните жители", заяви членът на Градския съвет на Хонолулу Естер Киаʻайна.

Проблемите със стълбите, които са построени през Втората световна война от военноморските сили на САЩ и са официално забранени за посещения от 1987 г., се умножиха в ерата на социалните медии.

Стълбите Хайку се състоят от 3922 стъпала, които се извиват през планинска пътека с височина 2800 фута в източната част на Оаху.

Въпреки опасния терен, огромен брой инфлуенсъри, търсачи на силни усещания и други туристи продължават да се качват до атракцията. Инцидентите през годините не са рядкост, като дори се е налагало туристи да бъдат транспортирани до болницата с хеликоптер.

По тази причина Общинският съвет гласува единодушно да бъдат премахнати още през 2021 г.

"Това решение беше обусловено от уважението ни към хората, които живеят във и около стълбите, от уважението към нашата земя и море, и от уважението ни както към бъдещето, така и към миналата история на културата на общността", добави кметът Бланджиарди.

Премахването на стълбите "дава приоритет на обществената безопасност, стреми се да спре незаконния достъп, запазва естествената красота и състояние на района, и подобрява качеството на живот в района", категорични са представителите на местната власт.

Снимки: Unsplash