В България се наблюдава почти пълно завръщане към нормалния живот след пандемията.

Според Световния съвет по пътувания и туризъм, до края на годината броят на посетителите се очаква да достигне 75% от стойностите през 2019 г., която беше пикова за сектора.

Основната част от чуждестранните туристи са от Румъния, Полша, Германия, Чехия и Обединеното кралство, пише в материал по темата Euronews.

Съветът очаква през тази година отрасълът да създаде 17 500 работни места, като общият им брой достигне над 287 000.

"Ако сравним броя на посетителите в България с 30-милионна Гърция, ние имаме една трета от нейните посетители - световноизвестната дестинация Гърция, която е несравнима с нас. Това наистина означава, че се справяме много добре, като се има предвид нашият размер и капацитет", коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

България става интересна за туристи, които бягат от рекордните горещини Непредсказуемите метеорологични условия ще оказват по-голямо влияние върху избора на туристите в Европа

Да пиеш бира за по-малко от 1 евро

Според него, посетителите в София, "са изненадани от това, което виждат. За разлика от големите европейски градове, където можеш да срещнеш хора от всякакви националности, в София по улиците са предимно местни и повечето са много дружелюбни", казва той, цитиран от Euronews.

По-лесно е да се срещнеш и смесиш с местните жители, за разлика от по-големите, по-космополитни градове.

"В София лесно можете да си намерите компания в някой парк и да прекарате страхотна вечер, седнали пред Народния театър с двулитрова бутилка бира, която ще ви струва по-малко от 1 евро. България е страна, в която можеш да се забавляваш и да живееш добре.".

България в Топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View през 2021Google Street View навършва 15 години

Безплатна среща с историята на града

Туристическите гидове в София имат много работа в резултат от наплива на туристи.

Томислав Рашков, който провежда безплатни пешеходни обиколки със „Свободна София“, казва, че градът е "комбинация от много различни стилове, епохи и контрасти, които могат да се видят особено в историческата част".

Центърът на София е "едно от малкото места в света, където имаме възможност да видим джамия, синагога, католическа катедрала и две православни църкви" на съвсем кратко разстояние.

Ванеса Тенг, туристка от Тайван, казва, че богатото културно и религиозно наследство на София е една от основните атракции за туристите. "Тук е балканско, но и много европейско, имам чувството, че има смесица от двете култури и това е много интересно", допълва тя.

BBC за Банско: Неочакван нов център за дигитални номади от цял святЖурналистът на BBC Алистър Гил споделя впечатления от четвъртото издание на Банско Номад Фест

Ски в Банско и 24 часа купон в Слънчев бряг

България е една от най-добрите ски дестинации в Европа, пише още Euronews.

Банско е евтин град за ски ваканция и разполага с термални извори и СПА центрове, когато имате нужда от релакс след дългия ден по пистите.

Черноморското крайбрежие също придоби популярност през последните няколко години.

Слънчев бряг е известен с 24-часовата си парти атмосфера и от няколко години е особено популярен сред туристите от поколението Z.

Крайбрежието обаче може да предложи и много спокойни плажове, така че не бъдете предубедени, ако ги предпочитате за ваканцията си.